Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu sos z pomidorów i papryki. Idealny na zimno jako dodatek do wędlin czy kanapek oraz na ciepło z ryżem czy makaronem
Ilość: 14 słoików (200 ml)
Składniki:
- 4 duże czerwone papryki
- 2 duże żółte papryki
- 2 kg pomidorów lima
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki majeranku
- 4 łyżki octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
W międzyczasie pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Cebulę, czosnek i paprykę podsmażamy na rozgrzanym oleju przez kilka minut.
Następnie dodajemy pomidory i całość gotujemy przez około godzinę, aż pomidory się rozpadną. Warzywa lekko studzimy i blendujemy na gładki sos. Następnie dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, oregano, majeranek, ocet i cukier. Wszystko gotujemy około 1 godz. do odparowania nadmiaru wody i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po tym czasie sos nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
papryka pomidory pomidory lima przetwory przetwory z papryki przetwory z pomidorów sos na zimę sos pomidorowo paprykowy sos z pomidorów papryki
Bardzo smaczny sosik :) Takie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSuper sos , tylko mało wychodzi , Mnie wyszło 8 słoiczków 200 ml.
OdpowiedzUsuńilość sosu dużo zależy od jego odparowania :)
UsuńCiekawy przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń