Bardzo wilgotne i puszyste ciasto z cukinią i kokosową kruszonką. Robi się je bardzo szybko i też w takim tempie znika
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka cukru
- 200 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Do ciasta dodajemy 3 szklanki cukinii.
Całość mieszamy łyżką oraz przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masło z cukrem rozpuszczamy dodajemy wiórka i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie kokosową kruszonką posypujemy wierzch ciasta w blaszce. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. do suchego patyczka. Jeżeli kokosowa kruszonka przypala się, należy ciasto przykryć papierem do pieczenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto kokosowe ciasto z cukinią ciasto z cukinią i kokosem ciasto z cukinii cukinia kokosowe ciasto z cukinią szybkie ciasto z cukinią wiórki kokosowe
idealne do kubka kakao :) takie proste są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńWystarczy słowo "wilgotne" i mogę ciasto robić w ciemno, bo uwielbiam babkowe ciasta, ale muszą być wilgotne! A kokosowa kruszonka to mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z cukinią :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory piekłam ciasta z cukinią z kakao, ale muszę teraz spróbować zrobić Twoje, bo wygląda świetnie :D
OdpowiedzUsuńW ogóle bym się nie domyśliła, patrząc na ciasto, że to z cukinii!
OdpowiedzUsuńale musi smakować super:)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na połączenie kokosa i cukinii :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wiórki kokosowe ! Wypróbuję na pewno ;)
OdpowiedzUsuńBardzo gęste ciasto.Niewiele myśląc wlałam szklankę kefiru,Jak w przepisie na cytrynowe z cukinią,dołożyłam cukinię.Piecze się. Czekam na efekt.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto, puszyste, wilgotne z wyraźnie wyczuwalną nutką cyntrynową. Faktycznie ciasto podczas przygotowywania jest bardzo gęste, ale nie trzeba go rozrzedzać. Ja dałam trochę ponad polowe szklanki oleju, bo mi zabrakło i też wszystko wyszło ��
OdpowiedzUsuńNie rozumiem jak zrobic kruszonke? Maslo calkiem rozpuscic z cukrem i dodac wiorka do goracego, cieplego czy wystudzic?
OdpowiedzUsuńnie rozumiem co tutaj jest niejasnego? oczywiście, że całkiem rozpuścić, jak się rozpuści wsypać wiórka wymieszać, powstanie nam kruszonka :)
Usuń