Składniki:
- udziec z indyka
- 2 łyżeczki smalcu
- 4 ząbki czosnku
- papryka słodka
- majeranek
- sól i pieprz
- świeży tymianek
- dodatkowo:
- rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Udziec z indyka myjemy i osuszamy. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Do rękawa przekładamy indyka, wkładamy pokrojony na kawałki czosnek, smalec i tymianek oraz zamykamy go zaciskami.
Indyka w rękawie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Mięso pieczemy około 1 godz. i 30 min. (długość pieczenia zależy od wielkości mięsa). Indyka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
drób indyk indyk pieczony indyk pieczony w rękawie mięsne mięso z indyka pieczony udziec z indyka tymianek udo z indyka udziec
Bardzo lubię dania pieczone w rękawie, a indyka uwielbiam :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńpyszne,aromatyczne mięsko
OdpowiedzUsuń