Soczyste plastry karkówki pieczone w piekarniku w sosie z pieczarkami. Idealna propozycja na niedzielny obiad
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki ketchupu
- majeranek
- 500 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Karczek myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Nacieramy marynatą z musztardy, ketchupu, majeranku, soli i pieprzu. Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy do przegryzienia. W międzyczasie pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Pieczarki doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i wodą. Powstałym sosem zalewamy karkówkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Mięso pieczemy około 1 godzinę (długość pieczenia zależy od grubości plastrów). Karkówkę podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
karczek karkówka karkówka pieczona karkówka w sosie z pieczarkami mięsne obiad pieczarki
Uwielbiam takie dania :) Bardzo apetycznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńpysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, uwielbiam pieczone mięso w warzywach z pieczarkami,mniam :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńDanie godne polecenia :) Uwielbiam tak przygotowaną karkówkę :)
OdpowiedzUsuńChyba już wiem co dziś u mnie na obiad :D
OdpowiedzUsuńprzykrywać naczynie podczas pieczenia ?
OdpowiedzUsuńnie :)
Usuńmięsko bardzo dobre :) polecam!
OdpowiedzUsuńMożna tą potrawę zrobić w garnku rzymskim ?
OdpowiedzUsuń