Karkówka w sosie z pieczarkami

Soczyste plastry karkówki pieczone w piekarniku w sosie z pieczarkami. Idealna propozycja na niedzielny obiad

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki ketchupu
  • majeranek
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Karczek myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Nacieramy marynatą z musztardy, ketchupu, majeranku, soli i pieprzu. Plastry karkówki układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy do przegryzienia. W międzyczasie pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Pieczarki doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i wodą. Powstałym sosem zalewamy karkówkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Mięso pieczemy około 1 godzinę (długość pieczenia zależy od grubości plastrów). Karkówkę podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy: