Znakomity klasyczny murzynek przełożony kremem kokosowym. Idealnie sprawdzi się do kawy i herbaty
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 10 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek kakao
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki
- 8 łyżek wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 100 ml likieru kokosowego lub adwokat
- 100 ml przegotowanej wody
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Składniki na ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa blaty. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy cukier. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, wlewamy małym strumieniem olej i wodę oraz partiami wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. do suchego patyczka.
W międzyczasie przygotowujemy krem kokosowy. Jedną szklankę mleka gotujemy, a w drugiej mieszamy wiórki kokosowe, mąkę i żółtko. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy budyń. Blaty ciasta nasączmy likierem wymieszanym z wodą. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto murzynek kokosowy murzynek krem kokosowy murzynek murzynek kokosowy murzynek z kremem wiórki kokosowe
Fajny Artykuł
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda : Pychotka :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto! Murzynka często piekła moja mama więc mam do niego sentyment...a kokos uwielbiam więc jak dla mnie super połączenie 😊
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, idealne na weekend do kawki :-)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie murzynki ciacha
OdpowiedzUsuńooo zjadłabym !
OdpowiedzUsuńMurzynek jest pyszny sam w sobie, a z takim kremem kokosowym musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuń