Znakomita na kolację sałatka pieczarkowa z jajkami i groszkiem pod pierzynką z ogórków kiszonych
Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 8 jajek
- 6 ogórków kiszonych
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie z łyżką octu. Ostygnięte kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy, a groszek odsączamy z zalewy. Jajka, pieczarki, groszek i szczypiorek (zostawiamy 1 łyżkę) mieszamy z majonezem i musztardą. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem oraz przekładamy do miski.
Ogórki drobno kroimy i wykładamy na wierzch sałatki. Całość ozdabiamy pozostałym szczypiorkiem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
groszek konserwowy jajka kiszone ogórki ogórki kiszone pieczarki sałatka jajeczna sałatka pieczarkowa sałatka pieczarkowa z jajkiem sałatka wielkanoc sałatki sałatki świąteczne szczypiorek
Składniki wszystkie mam, robię ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sałatki z pieczarkami :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńwow ale pycha i jak pieknie wyglada
OdpowiedzUsuńile gotować pieczarki
OdpowiedzUsuńJeszcze lepsza bez groszku, a zamiast szczypiorku natka pietruszki ��
UsuńPieczarki wrzucamy do zimnej wody zapewniając taką ilość wody, żeby grzyby były w całości nią przykryte. Świeże pieczarki gotujemy przez 3–5 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody.
UsuńJa zamiast gotować pieczarki duszę na patelni są smaczniejsze
UsuńSuper, miałam dziś na kolację :)
OdpowiedzUsuńo! salatki z pieczarkami jeszcze nie jadłam, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńCzy do tej sałatki będzie pasowała kukurydza konserwowa?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńNajlepsza sałatka z gotowanych pieczarek z octem lub kwaskiem cytrynowym, gotowanych jajek, groszku, ogórków kiszonych plus świeży koper i majonez. Do tego szczyptę pieprzu jako przyprawa. Aby nie przedobrzyć, lepiej trzymać się wypróbowanego przepisu.
Usuń