Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu zapiekanka z ziemniakami, cukinią i mięsem mielonym
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 2 małe cukinie
- 1 cebula
- 500 g mięsa mielonego
- majeranek
- papryka słodka
- sól i pieprz
- 350 g sera żółtego mozzarella (starty lub drobno pokrojony)
- olej
Cukinię oraz obrane i umyte ziemniaki kroimy w plasterki. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do miski przekładamy mięso mielone, cebulę, dodajemy majeranek, paprykę słodką, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy plastry ziemniaków, posypujemy je garścią sera i układamy plastry cukinii. Następnie wykładamy mięso mielone, posypujemy niewielką ilością mozzarelli oraz przykrywamy ziemniakami, na które dajemy garść sera.
Na wierzchu układamy plastry cukinii i przykrywamy je resztą sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. 20 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cukinia obiad zapiekanka na obiad zapiekanka z cukinii zapiekanka ziemniaczana zapiekanka ziemniaczana z cukinią zapiekanki ziemniaki
Bardzo lubię zapiekanki, a ta wygląda rewelacyjnie :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńU mnie ta zapiekanka to totalna klapa... po wyjęciu z piekarnika miałam w naczyniu żaroodpornym zupę, woda sięgała do połowy składników. Ziemniaki i cukinia nadal były surowe a całość po dopieczeniu bez smaku :( obiad porażka.
OdpowiedzUsuńZa dużo dałaś sera dlatego ci się tak stało,mnie wyszła ok, ale sera dałam trochę tylko
UsuńCzyli ile? Tyle co w przepisie?
UsuńMoże Pani przykryla naczynie podczas pieczenia...plyn nie wyparował i jest zupka
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Świetna.Szybka, tania i smaczna. Przepis zapisuje, dzięki
OdpowiedzUsuń