Ekspresowe ciasto marchewkowe

Bardzo szybkie w przygotowaniu, wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 4 marchewki (około 500 g po obraniu) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 jajek 
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka oleju 



Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy partiami mąkę, proszek do pieczenia, sodę i olej (ciasto wychodzi dość gęste). Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy do ciasta i mieszamy.



Gotowe ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. oraz pieczemy około 45 min.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. jasne jak na marchewkowe :) ale pięknie puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubin ciasta z dodatkiem warzyw :) Proszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. marchewkowe ciasto bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie rzeczy z marchewki, niesamowite :) Bardzo smakowity ten blog.

    OdpowiedzUsuń