Bardzo szybkie w przygotowaniu, wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 4 marchewki (około 500 g po obraniu)
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy partiami mąkę, proszek do pieczenia, sodę i olej (ciasto wychodzi dość gęste). Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy do ciasta i mieszamy.
Gotowe ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. oraz pieczemy około 45 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto marchewkowe ciasto z marchewki ekspresowe ciasto marchewkowe marchewka
jasne jak na marchewkowe :) ale pięknie puszyste :)
OdpowiedzUsuńLubin ciasta z dodatkiem warzyw :) Proszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńmarchewkowe ciasto bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńTakie rzeczy z marchewki, niesamowite :) Bardzo smakowity ten blog.
OdpowiedzUsuń