Bardzo smaczny przekładaniec z masą kokosową, kajmakową i śmietanową. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy
Wymiary formy: 22x33 cm
Składniki:
ciasto:
- 2 jajka
- 400 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu gryczanego lub innego
- 150 g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 l mleka
- 2 czubate łyżki mąki tortowej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 150 g masła
- 1 puszka kajmaku (510 g)
- 150 g masła
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki pomarańczowe lub inne
- wiórka kokosowe do ozdoby
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na połowę. Pieczemy dwa blaty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 st. przez około 15 minut.
Następnie przygotowujemy masę kokosową. Do garnka wlewamy szklankę mleka, wsypujemy cukier, wiórki i wszystko zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąki i wlewamy je na wrzące mleko. Wszystko razem mieszamy i gotujemy tak długo, aż masa będzie gęsta. Po wystudzeniu masę ucieramy z masłem. Potem robimy masę kajmakową: Masło ucieramy, dodajemy do niego kajmak i wszystko dokładnie łączymy, aby powstał jednolity krem. Galaretki na masę śmietanową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno i powoli wlewamy do niej lekko tężejące galaretki. Na pierwszy, wystudzony blat ciasta wykładamy masę kokosową i przykrywamy ją drugim blatem. Potem rozsmarowujemy masę kajmakową, a na koniec śmietanową. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto kokosowe ciasto miodowe ciasto miodowo kokosowe kajmak kokosowiec z kajmakiem masa kajmakowa wiórki kokosowe
Takiego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńMmmm, chyba przetestuje wkrótce ten przepis, bo wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda i na pewno jest mega pyszny :)
OdpowiedzUsuńMniam ale bym sobie zjadła kawałek, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńTo ciacho to prawdziwe niebo w gębie! :D
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, koniecznie muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć na Twoje ciacho. Pyszniutko wygląda.
OdpowiedzUsuńMogę zamiast mleka dać mleko kokosowe?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam z mlekiem kokosowym, ale jak zrobisz to daj znać jak wyszło :)
Usuńnie wiem dlaczego ale wedłóg mnie masy krówkowej wychodzi za dużo wszystko się zlewa i nigdy nie mogę dać jej całej
OdpowiedzUsuńNa zdjeciach widac ze wycieka kajmak czy on zastyga na ciescie czy tak caly czas wycieka?
OdpowiedzUsuńJeżeli chcesz aby kajmak nie wyciekał daj samą masę bez masła
Usuń