Podudzia z kurczaka pieczone w pomidorach z cebulą, papryką i czerwoną fasolą. Znakomity sposób na jednogarnkowe na danie obiadowe
Składniki:
- 10 podudzi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 mała papryka czerwona
- 1 puszka fasoli czerwonej
- pomidory z puszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Podudzia myjemy, osuszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i solimy do smaku. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę i wykładamy na kurczaka.
Fasolę odcedzamy, płuczemy i wysypujemy na mięso z warzywami. Pomidory z puszki blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz zalewamy kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak kurczak na obiad kurczak po meksykańsku obiad podudzia podudzia po meksykańsku
Takie dania to coś dla mnie :) Bardzo chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńsuper smaczny i prosty, polecam
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Akurat chodziło po mnie kurczę ostatnio ;)
OdpowiedzUsuńWyszło przepyszne, za drugim razem dodałam piersi z kurczaka zamiast udek. I też super polecam :-)
OdpowiedzUsuń