Danie obiadowe, którego przygotowanie zajmuje kilka chwil. Kurczak jest miękki i soczysty, a ryż aromatyczny
Składniki:
- 10 podudzi z kurczaka
- 2 szklanki ryżu
- 2 duże cebule
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- sól i pieprz
- 6 szklanek wody
- 12 łyżek ketchupu
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g masła
Przygotowanie:
Podudzia myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i papryką słodką. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż i rozkładamy pokrojoną w piórka cebulę.
Następnie układamy podudzia z kurczaka. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ketchup i masło oraz doprawiamy cukrem i przyprawą do kurczaka. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Gotowym płynem zalewamy kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1 godz. i 30 min. Ryżu z kurczakiem podczas pieczenia nie trzeba mieszać. Upieczonego kurczaka podajemy z ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak na obiad kurczak pieczony kurczak pieczony na ryżu kurczak z ryżem obiad podudzia podudzia pieczone na ryżu pole ryżowe ryż
Lubię to danie :) Jest bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńświetny szybki pomysł na obiad
OdpowiedzUsuńRyż gotujemy przed pieczeniem?
OdpowiedzUsuńryż wsypujemy surowy, podczas pieczenia się ugotuje :)
Usuńa czy trzeba piec z przykryciem czy bez?
Usuńpiekłam bez przykrycia :)
UsuńZjadłabym takie pyszności <3
OdpowiedzUsuńfajne, proste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńWczoraj te danie gościło na naszym stole . Rodzinka zadowolona i na pewno ta potrawa będzie częstym gościem u nas , idealna przy zabieganym dniu - wkładasz wszystko do formy i masz święty spokój przez 1,5 godziny.
OdpowiedzUsuńAle dlaczego z ketchupem? Nie lepiej z przecierem pomidorowym?
OdpowiedzUsuńmożesz użyć przecier, ja jednak wolę z ketchupem, ma lepszy smak :)
UsuńCzy naczynie do zapiekania musi być wysokie?
OdpowiedzUsuńLepiej wyższe to nie będzie wypływać
UsuńJak robię wszystko na pół to czas pieczenia też 45 min czy dalej pół tora godziny
OdpowiedzUsuńtrzeba sprawdzać czy ryż jest miękki, a mięso upieczone
UsuńNa jednej z większych grup kulinarnych, na FB, to danie było mocno wyśmiewane.
OdpowiedzUsuńNo cóż. Nie dogodzisz :-)
Ja robię zalewę, dodając 1 łyżkę ziół prowansalskich i 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę.
Dosyć często je robimy.
Dopisałabym jeszcze, że ryż przed użyciem należy wymoczyć i dokładnie umyć, bo nie wszyscy o tym pamiętają. Danie super, pozdrawiam Obżarciucha. 😀
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek.
OdpowiedzUsuń