Krówka bez pieczenia w 10 minut

Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto krówka z krakersami i masą na bazie serka mascarpone. Idealnie sprawdzi się, gdy goście są już w drodze

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30% 
  • 500 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 400 g masy kajmakowej 
  • 50 g czekolady mlecznej 
  • około 250 g krakersów




Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy krem, układamy drugą warstwę krakersów i rozsmarowujemy masę kajmakową. Wierzch ciasta posypujemy startą na grubych oczkach mleczną czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

77 komentarzy:

  1. kolejne pyszne ciasto w Pani wykonaniu, trzeba wypróbować i to koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy takie solone krakersy mogą być? Jakoś przeraża mnie ta sól :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, używamy solonych krakersów, dobrze przełamują słodycz ciasta. Możesz też użyć herbatników, ale obawiam się, że ciasto wyjdzie za słodkie :)

      Usuń
    2. Ja jadłam z krakersami i żeby mi nie powiedzieli że ciasto jest z krakersami to bym nie uwierzyła. Ciasto jest bardzo dobre.

      Usuń
    3. Dzięki słonym krakersom ciasto nie będzie mdłe.Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. "Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem" tzn najpierw ubić śmietankę, a później dodawać mascarpone i cukier czy wszystko razem do miski i miksować ?
    Proszę o wyrozumiałość - jestem początkująca gospodynią domową :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ubij trochę śmietankę, następnie cały czas ubijając dodawaj serek mascarpone i cukier puder, powinna Ci wyjść gęsta masa :)

      Usuń
    2. Ja ubiłam wszystko razem, ubiło się świetnie. Ciasto pyszne, właśnie zrobiłam po raz trzeci :)

      Usuń
  5. nie rozlezie się toto bez żelatyny? Może trochę dodać do masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie rozleje się, dobrze ubita śmietanka z cukrem i mascarpone jest sztywna :)

      Usuń
  6. a ja właśnie szukałam przepisu bez żelatyny... no i super.jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też się cieszę, interesuje mnie tylko czy jest odpowiednia konsystencja po wyjęciu z lodówki i przebywaniu na stole. Również ciekawa jestem czy masę kajmakową ( która kojarzy mi się, że jest niemożebnie słodka) można zastąpić np. rozpuszczoną gorzką czekoladą z domieszką śmietanki. :-) tak sobie tylko sama kombinuję :-))

      Usuń
    2. wiadomo nie jest takie jak z lodówki, ale ciasto trzyma się dobrze, nie robi się ciapka, no chyba że będzie trzymane w jakimś gorącu :) masa kajmakowa jest słodka, ale słodycz ciasta przełamują krakersy. Myślę, że czekolada też się dobrze sprawdzi, możesz też zamiast mleczną posypać gorzką czekoladą:)

      Usuń
  7. Robiłam takie ciasto i nie dałam rady w 10 minut. Ubijanie, układanie ciastek, smarowanie, ścieranie czekolady - to wszystko wbrew pozorom zajmuje sporo czasu. A potem jeszcze min. 2 godziny w lodówce - w sumie nie jest to ciasto do przygotowania dla gości w drodze...
    Ale na następny dzień - pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kwestia organizacji i bez problemu ciasto robi się w 10 minut :) można je podać zaraz po zrobieniu, jednak krakersy nie zmiękną co utrudni pokrojenie ciasta na kawałki :) dlatego najlepiej jest je podawać jak postoi :)

      Usuń
  8. Zastanawiam się czy zamiast krakersów można użyć herbatników?

    OdpowiedzUsuń
  9. A jaka blaszka albo foremka?Duza czy mala?

    OdpowiedzUsuń
  10. proste no i przede wszystkim smaczne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie przepisy to ja lubię!

    OdpowiedzUsuń
  12. A jaki kajmak albo patent na jego smarowanie? Bo rozsmarowanie na krakersach, ułożonych na miękkiej masie wydaje się karkołomne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli masz problem z rozsmarowaniem kajmaku to możesz go lekko podgrzać, wstawiając puszkę do garnka z ciepłą wodą :)

      Usuń
  13. A czy moge dac smietane 36?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzie mozna kupic kajmak?

      Usuń
    2. w każdym większym sklepie jest dostępny (stokrotka, biedronka, lidl...), w puszce pod nazwą masa kajmakowa albo masa korówkowa :)

      Usuń
  14. Ciasto bardzo dobre, blacha zjedzona bardzo szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto rewelka .....radość w oczach domowników bezcenna

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha. Ja - "antycukiernik" otrzymałam same pochwały. Solonych krakersów nie bać się. Doskonale równoważą słodycz masy kajmakowej. A zamiast mlecznej czekolady, starłam gorzką. Wierzch udekorowałam wisienką pozostałą po domowej naleweczce.I wszyscy zadowoleni ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeśli chciałabym zrobić ciasto na dużej blaszce o wymiarach 36x26 to jaka powinna być ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
  18. Kto by się spodziewał, że to jest takie łatwe :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Trzymałam się przepisu, wyszło super!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Robiłam w sobote wyszło super a jeszcze lepiej smakuje

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie zrobiłam i chłodzi się w lodówce. Już nie mogę się doczekać, kiedy będzie gotowe do zjedzenia. Mega łatwy i szybki przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  22. A co zamiast serka mascarpone? mozna cos innego dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko mi powiedzieć, nie wiem czy inne serki zdadzą egzamin :)

      Usuń
  23. Robiłam wyszło pyszne tylko że ja dałam dwa razy przełożony serek mascarpone wyszło większe i pichotka :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Robiłam już dwa razy, robi się szybko i jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Super pychotka. Na krakersach o wiele smaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  26. Właśnie zrobiłam- bardzo smaczne...wierzch posypałam wiórkami kokosowymi i się sprawdziło-pasują...

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy śmietana ma byc wpierw ubita a potem mascarpone czy mozna wszystko razem??

    OdpowiedzUsuń
  28. A ja chyba za długo ubijalam i się zwazyla. Co teraz mogę z tym zrobić. Ktoś ma jakichś pomysł?

    OdpowiedzUsuń
  29. Mam tylko 250 g mascarpone, 175 g krakersów a śmietanki 500 ml czy z tych składników też uda się krówka? Jakie proporcje wtedy użyć :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyjdzie tylko mniejsza porcja, ubij 300 ml śmietanki i dodaj mascarpone to co masz :)

      Usuń
  30. Czy kajmak trzeba gotowac czy mozna na zimno?

    OdpowiedzUsuń
  31. Witam,

    mam pytanie - czy ciasto mozna zrobic poprzedniego dnia, zeby cala noc lezalo w lodowce?
    Czy lepiej przelozyc i dac mu tylko pare godzin na odstanie.

    Obawiam sie o krakersy - czy za bardzo nie wchlona.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie możesz zrobić dzień wcześniej, krakersy zmiękną, ale nie zrobi się ciapka i będą miały odpowiednią konsystencję :)

      Usuń
    2. super przepis, dziękuje pozdrawiam PYCHOTKA

      Usuń
  32. Super przepis bardzo łatwy właśnie zrobiłam krowke i wsadziłam do lodówki ciekawe jak mi wyjdzie czy dziecią będzie smakowało ja dałam zamiast krakersów herbatniki chyba będzie okej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z herbatnikami jest bardziej słodka, ale i tak każdemu będzie smakowała :)

      Usuń
  33. Szybko i ze smakiem - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Gdy goscie sa już w drodze... raczej niebardzo, bo takich składników napewno nie ma nikt w domu zawsze pod ręką

    OdpowiedzUsuń
  35. Jest pyszne, szybko się robi. Ja niestety zrobiłam na ciemnych herbatnikach i jest słodkie. Następne spróbuję na krakersach

    OdpowiedzUsuń
  36. Co najmniej dwie godziny w lodówce jak Goście są w drodze bardzo dobrze

    OdpowiedzUsuń
  37. A czy można na spód dać biszkopt upieczony zamiast krakersów a krakersami tylko górę przełożyć czy to będzie za słodkie i mdłe z biszkoptem?

    OdpowiedzUsuń
  38. A czy mozna dac smietanki 500ml i mascarpone 500ml

    OdpowiedzUsuń
  39. Ciasto wspaniałe. Przepis bardzo prosty dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  40. Zawsze, ale to zawsze i wszędzie znajdą się tacy, którzy skupią się na pierdołach, a nie na przepisie. Może ci "goście w drodze" jadą ze Świnoujścia do Sanoka...Ręce opadają. Jest, że można podać bezpośrednio po podaniu? To nie czekajcie tych dwóch godzin. Nie będzie miękkie, nie nasiąknie, ale zmieścicie się w 10 minutach...

    OdpowiedzUsuń
  41. Obawiałam się że ciasto będzie za słodkie więc na pierwszą warstwę hernatkow dałam dżem truskawkowy bo akurat taki mialam pod ręką A dopiero później krem.
    Ciasto wyszło idealnie i naprawdę szybko je się robi. Polecam z całego serca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miało być herbatnikow mała literówka się wkradla

      Usuń
  42. Właśnie zrobiłem ten deser.
    Zrobiłem na herbatnikach i nie jest za słodkie - kupiłem herbatniki w Lidlu które nie są dodatkowo dosladzane i są praktycznie neutralne. polecam zacząć od masy kajakowej na spod a dopiero potem masę z sera. wtedy spod jest chrupiący a reszta się ładnie łączy. no i czekolada wygląda lepiej na białej masie niż na kajmaku. kupiłem wszystkiego x2 I zrobiłem podwójnie wysoka wersję i wszystkim super smakuje. Ja włożyłem serek maskarpone do miski, zalałem śmietanka i zmiksowałem na najwyższych obrotach razem i masa wyszła dobrze i sztywno. wszystko było zimne.

    super przepis

    OdpowiedzUsuń
  43. akurat szukałam przepisu na jakiś deser :) koniecznie przetestuje bo akurat mam wiekszosc składników

    OdpowiedzUsuń
  44. Pyszne ciasto :) Mam do niego sentyment, ponieważ to jedno z pierwszych ciast, które zrobiłam, jeszcze chyba w gimnazjum :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Zrobiłam to ciasto. Jeszcze nie jadłam ale wyszło bardzo cienkie. Na drugi raz użyje dużo mniejszej formy

    OdpowiedzUsuń
  46. Takie ciasto potrafi nieraz uratować dzień, zwłaszcza przy nieoczekiwanych wizytach gości ;)

    OdpowiedzUsuń