Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto krówka z krakersami i masą na bazie serka mascarpone. Idealnie sprawdzi się, gdy goście są już w drodze
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 200 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 g masy kajmakowej
- 50 g czekolady mlecznej
- około 250 g krakersów
Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy krem, układamy drugą warstwę krakersów i rozsmarowujemy masę kajmakową. Wierzch ciasta posypujemy startą na grubych oczkach mleczną czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto bez pieczenia w 10 minut ciasto krówka kajmak krakersy krówka krówka na krakersach w 10 minut masa kajmakowa serek mascarpone śmietanka top ciasta bez pieczenia
kolejne pyszne ciasto w Pani wykonaniu, trzeba wypróbować i to koniecznie
OdpowiedzUsuńCzy takie solone krakersy mogą być? Jakoś przeraża mnie ta sól :-)
OdpowiedzUsuńtak, używamy solonych krakersów, dobrze przełamują słodycz ciasta. Możesz też użyć herbatników, ale obawiam się, że ciasto wyjdzie za słodkie :)
UsuńJa jadłam z krakersami i żeby mi nie powiedzieli że ciasto jest z krakersami to bym nie uwierzyła. Ciasto jest bardzo dobre.
UsuńDzięki słonym krakersom ciasto nie będzie mdłe.Pozdrawiam.
UsuńBardzo smakowicie wygląda to ciasto :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuń"Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem" tzn najpierw ubić śmietankę, a później dodawać mascarpone i cukier czy wszystko razem do miski i miksować ?
OdpowiedzUsuńProszę o wyrozumiałość - jestem początkująca gospodynią domową :D
ubij trochę śmietankę, następnie cały czas ubijając dodawaj serek mascarpone i cukier puder, powinna Ci wyjść gęsta masa :)
UsuńJa ubiłam wszystko razem, ubiło się świetnie. Ciasto pyszne, właśnie zrobiłam po raz trzeci :)
Usuńnie rozlezie się toto bez żelatyny? Może trochę dodać do masy?
OdpowiedzUsuńnie rozleje się, dobrze ubita śmietanka z cukrem i mascarpone jest sztywna :)
Usuńa ja właśnie szukałam przepisu bez żelatyny... no i super.jest.
OdpowiedzUsuńja też się cieszę, interesuje mnie tylko czy jest odpowiednia konsystencja po wyjęciu z lodówki i przebywaniu na stole. Również ciekawa jestem czy masę kajmakową ( która kojarzy mi się, że jest niemożebnie słodka) można zastąpić np. rozpuszczoną gorzką czekoladą z domieszką śmietanki. :-) tak sobie tylko sama kombinuję :-))
Usuńwiadomo nie jest takie jak z lodówki, ale ciasto trzyma się dobrze, nie robi się ciapka, no chyba że będzie trzymane w jakimś gorącu :) masa kajmakowa jest słodka, ale słodycz ciasta przełamują krakersy. Myślę, że czekolada też się dobrze sprawdzi, możesz też zamiast mleczną posypać gorzką czekoladą:)
UsuńRobiłam takie ciasto i nie dałam rady w 10 minut. Ubijanie, układanie ciastek, smarowanie, ścieranie czekolady - to wszystko wbrew pozorom zajmuje sporo czasu. A potem jeszcze min. 2 godziny w lodówce - w sumie nie jest to ciasto do przygotowania dla gości w drodze...
OdpowiedzUsuńAle na następny dzień - pycha!
kwestia organizacji i bez problemu ciasto robi się w 10 minut :) można je podać zaraz po zrobieniu, jednak krakersy nie zmiękną co utrudni pokrojenie ciasta na kawałki :) dlatego najlepiej jest je podawać jak postoi :)
UsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńZastanawiam się czy zamiast krakersów można użyć herbatników?
OdpowiedzUsuńmożna :)
UsuńJa dawałam herbatniki i było pyszne
UsuńA jaka blaszka albo foremka?Duza czy mala?
OdpowiedzUsuńtak jak podane jest w przepisie :) 24x28 cm
Usuńproste no i przede wszystkim smaczne ciacho
OdpowiedzUsuńTakie przepisy to ja lubię!
OdpowiedzUsuńA jaki kajmak albo patent na jego smarowanie? Bo rozsmarowanie na krakersach, ułożonych na miękkiej masie wydaje się karkołomne
OdpowiedzUsuńjeżeli masz problem z rozsmarowaniem kajmaku to możesz go lekko podgrzać, wstawiając puszkę do garnka z ciepłą wodą :)
UsuńA czy moge dac smietane 36?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńGdzie mozna kupic kajmak?
Usuńw każdym większym sklepie jest dostępny (stokrotka, biedronka, lidl...), w puszce pod nazwą masa kajmakowa albo masa korówkowa :)
UsuńCiasto bardzo dobre, blacha zjedzona bardzo szybko :)
OdpowiedzUsuńciasto rewelka .....radość w oczach domowników bezcenna
OdpowiedzUsuńPycha. Ja - "antycukiernik" otrzymałam same pochwały. Solonych krakersów nie bać się. Doskonale równoważą słodycz masy kajmakowej. A zamiast mlecznej czekolady, starłam gorzką. Wierzch udekorowałam wisienką pozostałą po domowej naleweczce.I wszyscy zadowoleni ;)
OdpowiedzUsuńJeśli chciałabym zrobić ciasto na dużej blaszce o wymiarach 36x26 to jaka powinna być ilość składników?
OdpowiedzUsuńmusisz zwiększyć składniki o 1/3 :)
UsuńCiekawy przepis.
OdpowiedzUsuńKto by się spodziewał, że to jest takie łatwe :D
OdpowiedzUsuńTrzymałam się przepisu, wyszło super!!
OdpowiedzUsuńRobiłam w sobote wyszło super a jeszcze lepiej smakuje
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam i chłodzi się w lodówce. Już nie mogę się doczekać, kiedy będzie gotowe do zjedzenia. Mega łatwy i szybki przepis :)
OdpowiedzUsuńA co zamiast serka mascarpone? mozna cos innego dodać?
OdpowiedzUsuńciężko mi powiedzieć, nie wiem czy inne serki zdadzą egzamin :)
UsuńRobiłam wyszło pyszne tylko że ja dałam dwa razy przełożony serek mascarpone wyszło większe i pichotka :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już dwa razy, robi się szybko i jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper pychotka. Na krakersach o wiele smaczniejsze.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam- bardzo smaczne...wierzch posypałam wiórkami kokosowymi i się sprawdziło-pasują...
OdpowiedzUsuńCzy śmietana ma byc wpierw ubita a potem mascarpone czy mozna wszystko razem??
OdpowiedzUsuńMożna wszystko razem :)
UsuńA ja chyba za długo ubijalam i się zwazyla. Co teraz mogę z tym zrobić. Ktoś ma jakichś pomysł?
OdpowiedzUsuńmoże żelatyną spróbuj to usztywnić :)
UsuńMam tylko 250 g mascarpone, 175 g krakersów a śmietanki 500 ml czy z tych składników też uda się krówka? Jakie proporcje wtedy użyć :(
OdpowiedzUsuńwyjdzie tylko mniejsza porcja, ubij 300 ml śmietanki i dodaj mascarpone to co masz :)
UsuńCzy kajmak trzeba gotowac czy mozna na zimno?
OdpowiedzUsuńoczywiście kajmak dajemy na zimno :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńmam pytanie - czy ciasto mozna zrobic poprzedniego dnia, zeby cala noc lezalo w lodowce?
Czy lepiej przelozyc i dac mu tylko pare godzin na odstanie.
Obawiam sie o krakersy - czy za bardzo nie wchlona.
Pozdrawiam serdecznie
spokojnie możesz zrobić dzień wcześniej, krakersy zmiękną, ale nie zrobi się ciapka i będą miały odpowiednią konsystencję :)
Usuńsuper przepis, dziękuje pozdrawiam PYCHOTKA
UsuńSuper przepis bardzo łatwy właśnie zrobiłam krowke i wsadziłam do lodówki ciekawe jak mi wyjdzie czy dziecią będzie smakowało ja dałam zamiast krakersów herbatniki chyba będzie okej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńz herbatnikami jest bardziej słodka, ale i tak każdemu będzie smakowała :)
UsuńSzybko i ze smakiem - dziękuję:)
OdpowiedzUsuńGdy goscie sa już w drodze... raczej niebardzo, bo takich składników napewno nie ma nikt w domu zawsze pod ręką
OdpowiedzUsuńJest pyszne, szybko się robi. Ja niestety zrobiłam na ciemnych herbatnikach i jest słodkie. Następne spróbuję na krakersach
OdpowiedzUsuńCo najmniej dwie godziny w lodówce jak Goście są w drodze bardzo dobrze
OdpowiedzUsuńpyszotaaa! kocham to ciasto :D
OdpowiedzUsuńA czy można na spód dać biszkopt upieczony zamiast krakersów a krakersami tylko górę przełożyć czy to będzie za słodkie i mdłe z biszkoptem?
OdpowiedzUsuńMozna, ale krakersy przełamują słodycz
UsuńA czy mozna dac smietanki 500ml i mascarpone 500ml
OdpowiedzUsuńCiasto wspaniałe. Przepis bardzo prosty dziękuję.
OdpowiedzUsuńZawsze, ale to zawsze i wszędzie znajdą się tacy, którzy skupią się na pierdołach, a nie na przepisie. Może ci "goście w drodze" jadą ze Świnoujścia do Sanoka...Ręce opadają. Jest, że można podać bezpośrednio po podaniu? To nie czekajcie tych dwóch godzin. Nie będzie miękkie, nie nasiąknie, ale zmieścicie się w 10 minutach...
OdpowiedzUsuńObawiałam się że ciasto będzie za słodkie więc na pierwszą warstwę hernatkow dałam dżem truskawkowy bo akurat taki mialam pod ręką A dopiero później krem.
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło idealnie i naprawdę szybko je się robi. Polecam z całego serca
Miało być herbatnikow mała literówka się wkradla
UsuńWłaśnie zrobiłem ten deser.
OdpowiedzUsuńZrobiłem na herbatnikach i nie jest za słodkie - kupiłem herbatniki w Lidlu które nie są dodatkowo dosladzane i są praktycznie neutralne. polecam zacząć od masy kajakowej na spod a dopiero potem masę z sera. wtedy spod jest chrupiący a reszta się ładnie łączy. no i czekolada wygląda lepiej na białej masie niż na kajmaku. kupiłem wszystkiego x2 I zrobiłem podwójnie wysoka wersję i wszystkim super smakuje. Ja włożyłem serek maskarpone do miski, zalałem śmietanka i zmiksowałem na najwyższych obrotach razem i masa wyszła dobrze i sztywno. wszystko było zimne.
super przepis
akurat szukałam przepisu na jakiś deser :) koniecznie przetestuje bo akurat mam wiekszosc składników
OdpowiedzUsuńładne zdjęcia ciasta
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) Mam do niego sentyment, ponieważ to jedno z pierwszych ciast, które zrobiłam, jeszcze chyba w gimnazjum :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto. Jeszcze nie jadłam ale wyszło bardzo cienkie. Na drugi raz użyje dużo mniejszej formy
OdpowiedzUsuńTakie ciasto potrafi nieraz uratować dzień, zwłaszcza przy nieoczekiwanych wizytach gości ;)
OdpowiedzUsuń