Znakomite ciasto bez pieczenia na krakersach z kremem budyniowym. Robi się je bardzo szybko, zawsze wychodzi i każdemu smakuje
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- 1 l mleka
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
- około 250 g krakersów
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Do 500 ml mleka wsypujemy mąkę, proszek budyniowy i dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Całość mieszamy, aby się nie przypaliło i gotujemy do zgęstnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy ciepły krem i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Ciasto wstawiamy do lodówki. Przed podaniem napoleonkę oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia krakersy napoleonka napoleonka bez pieczenia napoleonka na krakersach w 15 minut top ciasta bez pieczenia
moje ulubione ciastko
OdpowiedzUsuńMmm, ten krem... Pycha! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię napoleonkę na krakersach :)
OdpowiedzUsuńHahahahaa 15 minut ;)
OdpowiedzUsuńA jakie to masło? 83% ??
OdpowiedzUsuńtak, w tym ciastku było masło 82% :)
Usuńod samego patrzenia zapadam na cukrzyce
UsuńA jakie krakersy? Takie normalne? One sa slonawe...czy jakies inne a ja o nich nie wiem? Serio sie pytam
OdpowiedzUsuńzwykłe słone krakersy, znakomicie przełamują słodycz ciasta :)
Usuńkrakusy, na pierwszy rzut oka nie pasuja - ale kombinacja ta jest boska, znam ja od lat
UsuńWitam dziś robilam ciasto i powiem Pani ze zamiast waniliowego budyniu dalam śmietankowy a do tego jeszcze przypieczone migdały dodałam do masy i smakuje bardzo dobrze pozdrawiam :)
UsuńBudyń duży czy mały i czy z cukrem?
OdpowiedzUsuńbudyń na 1/2 l mleka bez cukru :)
UsuńWygląda świetnie a co najważniejsze bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu!
OdpowiedzUsuńTakiej to jeszcze nie jadłem.
OdpowiedzUsuńMniam, same pyszności :D
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna i w 15 min coś dla mnie . Uwielbiam dobrze używać czasu .
OdpowiedzUsuńhttp://tylko100procent.blogspot.com/
Jakie masło? Margaryna?
OdpowiedzUsuńmasło 82 % :)
UsuńMoja rada 😀 jak już wlejecie do zagotowanego mleka mleko z mąką to w trakcie gestnienia mieszajcie mikserem takim jak się w ręce trzyma. Masa wychodzi gładziutka
OdpowiedzUsuńDany przepis na jaką blaszkę? (Rozmiar)
OdpowiedzUsuńwymiar podany jest nad składnikami :)
OdpowiedzUsuńA czy nie potrzebna jest mąką ziemniaczana bo mi się od wczoraj nie scisnela
OdpowiedzUsuńdodane jest dużo mąki, żółtka i proszek budyniowy, mąki ziemniaczanej już nie potrzeba. Jednak masa musi się zagotować, mąka nie może być wyczuwalna w smaku :)
UsuńSmakuje pysznie nie czuć mąki zagotowalo się nie wiem co nie tak zrobiłam:(
Usuńa masło użyła Pani dobrej jakości? ciężko mi powiedzieć co poszło nie tak, ja robiłam to ciasto wielokrotnie, masę gotowałam i przekładałam też w innych ciastach i nigdy nie miałam problemu :)
UsuńMi niestety też nie związało, 7 h godzin w lodówce i rzadkie :(
OdpowiedzUsuńNajlepszy budyń który nie podchodzi woda to delekty
UsuńU mnie też lipa nie ścięte. Masło B.dobrej jakości, zagotowana masa. Stało w temp. ok 2 stopni. Na szczęście synowi konsystencja nie przeszkadza, bo jedynie łyżka mozna nakładać. Za kilka dni zrobię drugie podejście tylko dodam 2budyni
OdpowiedzUsuńJa robię na Palmie a jak nie mam budyniu to dodaję 2 łyżki kartoflanki i nie wyszło mi nigdy rzadkie. Przecież tam jest szklanka mąki, to już ta ilość powinna nieźle zagęścić. Może właśnie rodzaj mąki ma znaczenie? Ja mam zwykle tortową.
OdpowiedzUsuńteż używam zwykłej mąki tortowej :)
UsuńW opisie jest podana mąka pszenna a w komentarzu pani napisała że dodała mąkę tortów , to której najlepiej użyć?
OdpowiedzUsuńmąka tortowa to mąka pszenna
Usuńćzy można dodać kieliszek wódki ?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak, tylko nie za dużo :)
Usuń
OdpowiedzUsuńAnonimowy10 lutego 2018 12:02
W opisie jest podana mąka pszenna a w komentarzu pani napisała że dodała mąkę tortów , to której najlepiej użyć?
Odpowiedz
Odpowiedzi
Gabriela Borowiec10 lutego 2018 12:44
mąka tortowa to mąka pszenna
Ale jest różnica między mąką tortową a pszenną.
mąka pszenna typ 450 czyli mąka tortowa, dostępna wszędzie :)
UsuńSzybka napoleonka na krakersach, to świetne rozwiązanie na szybkie coś słodkiego. Często tak robię. Przyrządzam z rana,a po pracy mam do kawki
OdpowiedzUsuńpyszna! polecam:)
OdpowiedzUsuńWitam. "1 szklanka mąki pszennej" - jakiej pojemności ma Pani szklankę? Bo to jest bardzo ważne.
OdpowiedzUsuń250 ml :)
UsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńSzybka w przygotowaniu i smaczna ;)
OdpowiedzUsuńA nie rozpada się wam przy krojeniu bo krakersy są delikatne?
OdpowiedzUsuńKrakersy kroją się tak samo dobrze jak herbatniki
UsuńMniam mniam mniam amciu amciu
OdpowiedzUsuńRozumiem, że białka się nie daje?
OdpowiedzUsuńZgadza się
UsuńWlasnie zrobilam..naprawde jest pycha !!!
OdpowiedzUsuńCzy te krakersy miękną czy zostają takie chrupiące?
OdpowiedzUsuńMiękną ale nie są gumowate
UsuńKrem wyszedł rzadki, więc albo są źle podan propozycje, albo dodawanie składników w niewłaściwej kolejności.
OdpowiedzUsuńMi też krem nie stężał tak jak powinien. Jak pisała Pani wyżej chyba warto dodać 2 budynie a nie jeden. Drugim razem tak spróbuję i zobaczymy ��
OdpowiedzUsuńSzybki i pyszny przepis, żona się zdziwiła jak jej zrobiłem ciasto :D
OdpowiedzUsuń