Napoleonka w 15 minut

Znakomite ciasto bez pieczenia na krakersach z kremem budyniowym. Robi się je bardzo szybko, zawsze wychodzi i każdemu smakuje

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
dodatkowo:
  • około 250 g krakersów
  • cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Do 500 ml mleka wsypujemy mąkę, proszek budyniowy i dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Całość mieszamy, aby się nie przypaliło i gotujemy do zgęstnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy ciepły krem i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Ciasto wstawiamy do lodówki. Przed podaniem napoleonkę oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

54 komentarze:

  1. moje ulubione ciastko

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ten krem... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię napoleonkę na krakersach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hahahahaa 15 minut ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jakie to masło? 83% ??

    OdpowiedzUsuń
  6. A jakie krakersy? Takie normalne? One sa slonawe...czy jakies inne a ja o nich nie wiem? Serio sie pytam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykłe słone krakersy, znakomicie przełamują słodycz ciasta :)

      Usuń
    2. krakusy, na pierwszy rzut oka nie pasuja - ale kombinacja ta jest boska, znam ja od lat

      Usuń
    3. Witam dziś robilam ciasto i powiem Pani ze zamiast waniliowego budyniu dalam śmietankowy a do tego jeszcze przypieczone migdały dodałam do masy i smakuje bardzo dobrze pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Budyń duży czy mały i czy z cukrem?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie a co najważniejsze bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi być pyszna i w 15 min coś dla mnie . Uwielbiam dobrze używać czasu .

    http://tylko100procent.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie masło? Margaryna?

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja rada 😀 jak już wlejecie do zagotowanego mleka mleko z mąką to w trakcie gestnienia mieszajcie mikserem takim jak się w ręce trzyma. Masa wychodzi gładziutka

    OdpowiedzUsuń
  12. Dany przepis na jaką blaszkę? (Rozmiar)

    OdpowiedzUsuń
  13. wymiar podany jest nad składnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A czy nie potrzebna jest mąką ziemniaczana bo mi się od wczoraj nie scisnela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodane jest dużo mąki, żółtka i proszek budyniowy, mąki ziemniaczanej już nie potrzeba. Jednak masa musi się zagotować, mąka nie może być wyczuwalna w smaku :)

      Usuń
    2. Smakuje pysznie nie czuć mąki zagotowalo się nie wiem co nie tak zrobiłam:(

      Usuń
    3. a masło użyła Pani dobrej jakości? ciężko mi powiedzieć co poszło nie tak, ja robiłam to ciasto wielokrotnie, masę gotowałam i przekładałam też w innych ciastach i nigdy nie miałam problemu :)

      Usuń
  15. Mi niestety też nie związało, 7 h godzin w lodówce i rzadkie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszy budyń który nie podchodzi woda to delekty

      Usuń
  16. U mnie też lipa nie ścięte. Masło B.dobrej jakości, zagotowana masa. Stało w temp. ok 2 stopni. Na szczęście synowi konsystencja nie przeszkadza, bo jedynie łyżka mozna nakładać. Za kilka dni zrobię drugie podejście tylko dodam 2budyni

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja robię na Palmie a jak nie mam budyniu to dodaję 2 łyżki kartoflanki i nie wyszło mi nigdy rzadkie. Przecież tam jest szklanka mąki, to już ta ilość powinna nieźle zagęścić. Może właśnie rodzaj mąki ma znaczenie? Ja mam zwykle tortową.

    OdpowiedzUsuń
  18. W opisie jest podana mąka pszenna a w komentarzu pani napisała że dodała mąkę tortów , to której najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
  19. ćzy można dodać kieliszek wódki ?

    OdpowiedzUsuń

  20. Anonimowy10 lutego 2018 12:02
    W opisie jest podana mąka pszenna a w komentarzu pani napisała że dodała mąkę tortów , to której najlepiej użyć?

    Odpowiedz
    Odpowiedzi

    Gabriela Borowiec10 lutego 2018 12:44
    mąka tortowa to mąka pszenna
    Ale jest różnica między mąką tortową a pszenną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka pszenna typ 450 czyli mąka tortowa, dostępna wszędzie :)

      Usuń
  21. Szybka napoleonka na krakersach, to świetne rozwiązanie na szybkie coś słodkiego. Często tak robię. Przyrządzam z rana,a po pracy mam do kawki

    OdpowiedzUsuń
  22. pyszna! polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam. "1 szklanka mąki pszennej" - jakiej pojemności ma Pani szklankę? Bo to jest bardzo ważne.

    OdpowiedzUsuń
  24. Szybka w przygotowaniu i smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. A nie rozpada się wam przy krojeniu bo krakersy są delikatne?

    OdpowiedzUsuń
  26. Mniam mniam mniam amciu amciu

    OdpowiedzUsuń
  27. Rozumiem, że białka się nie daje?

    OdpowiedzUsuń
  28. Wlasnie zrobilam..naprawde jest pycha !!!

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy te krakersy miękną czy zostają takie chrupiące?

    OdpowiedzUsuń
  30. Krem wyszedł rzadki, więc albo są źle podan propozycje, albo dodawanie składników w niewłaściwej kolejności.

    OdpowiedzUsuń
  31. Mi też krem nie stężał tak jak powinien. Jak pisała Pani wyżej chyba warto dodać 2 budynie a nie jeden. Drugim razem tak spróbuję i zobaczymy ��

    OdpowiedzUsuń
  32. Szybki i pyszny przepis, żona się zdziwiła jak jej zrobiłem ciasto :D

    OdpowiedzUsuń