Pyszne i soczyste plastry schabu pieczone z kiszoną kapustą to znakomite danie obiadowe
Składniki:
- około 1 kg schabu
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu z mięsem
- 1 kg kiszonej kapusty
- majeranek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Schab myjemy, osuszmy i kroimy na plastry. Cebulę kroimy w talarki. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry schabu z cebulą oraz solimy i pieprzymy do smaku. Między mięsem łyżeczką rozkładamy smalec oraz posypujemy majerankiem.
Kiszoną kapustą obkładamy dookoła schab. Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 30 min. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. Upieczony schab podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula kapusta kiszona mięsne obiad schab schab pieczony schab pieczony na kiszonej kapuście
super pomysł
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńKojarzy mi się z kuchnią mojego dzieciństwa. Pyszne! :)
OdpowiedzUsuńa kapuste odciskamy zanim nią obłożymy mięso?
OdpowiedzUsuńjeżeli ma bardzo dużo soku to tak, ale kapusta też nie może być sucha :)
UsuńKolejne pyszne danie. Zrobiłam raz, a mąż już się o nie dopomina :-)
OdpowiedzUsuńrobiłam te danie już 2 razy moja rodzinka była zachwycona :) pyszny i syty obiad .....dziękuje <3 pani Gabrysiu
OdpowiedzUsuńA co zamiast smalcu? Olej? Czy odrobina przesmażonego boczku z tłuszczem?
OdpowiedzUsuńmoże lepiej dodać boczek wędzony pokrojony w kostkę, chyba próbowałabym go dać bez podsmażania
UsuńDodałam boczek, przesmażyłam. Było bardzo dobre 👍 Przepis do zapisania i powtórzenia, dziękuję.
UsuńCzy zamiast kiszonej kapusty można dać słodka??
OdpowiedzUsuńMożna, ale to już nie będzie to samo
Usuń