Szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, czyli podudzia z kurczaka zapieczone w sosie porowym
Składniki:
- 10 podudzi z kurczaka
- 1 duży por
- 4 duże łyżki śmietany 12%
- 150 ml wody
- 1 łyżka mąki
- papryka słodka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Podudzia myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i papryką słodką oraz układamy w naczyniu żaroodpornym. Pora kroimy w plasterki, sparzamy i przykrywamy nim kurczaka. Śmietanę mieszamy z wodą i mąką oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałym sosem zalewamy podudzia. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak kurczak na obiad kurczak w sosie porowym obiad podudzia por sos porowy
Twoje pomysły na obiad są świetne
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńale pychotka :)
OdpowiedzUsuńno aż człowiek się głodny robi jak na to patrzy
UsuńMniam :) Same pyszności na tym blogu :D
OdpowiedzUsuńMiałam dziś na obiadek, mniam :)
OdpowiedzUsuń