Najprostszy w przygotowaniu domowy chleb pieczony w garnku. Jest puszysty w środku z chrupiącą skórką
Pojemność naczynia żaroodpornego: 3 l
Składniki:
- 5 i 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500
- 25 g świeżych drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej, wsypujemy cukier, sól i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 45 - 60 min. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 220 st. i wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziemy piec chleb.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy bochenek. Wkładamy do gorącego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę obniżamy do 200 st i pieczemy chleb 30 min. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chleb chleb pieczony w garnku chleb pszenny chleb z garnka pieczywo
ale wielki !
OdpowiedzUsuńKształtem i wielkością Wyglada genialnie :) on jest z tych takich lekkich jakby dmuchanych czy ciężki , ubity chleb ?
OdpowiedzUsuńchleb jest w środku puszysty ale nie dmuchany i też nie zbity :)
UsuńJak dla mnie to jest ciasto drożdżowe, a nie chleb. Prawdziwy chleb robi się z mąki chlebowej a nie tortowej....
UsuńA gdzie prawdziwy zaczyn na zakwasie???
Nazwijmy to po imieniu „ciasto drożdżowe”
Zrobiłam ten "chleb". Ale zgadzam się. To bułka śniadaniowa tylko w dużej formie. Do dżemu może być. Muszę poszukać jakiegoś innego przepisu. Może będzie bardziej chlebowy
UsuńMoże i ciasto drożdżowe, ale co do mąki chlebowej to chodzi o gotowe mieszanki z ulepszaczemi? Teraz głownie z tego pieką chleb. A ten może na drożdżach ale bez chemii :)
UsuńDobrze czytam ponad 5 szklanek maki?
OdpowiedzUsuńtak jak w przepisie :)
Usuńa jakiego rodzaju mąka została użyta
OdpowiedzUsuńmąka pszenna, typ 450 :)
UsuńCzy można użyć pół na pół z mąką orkiszową?
Usuńtak :)
UsuńCzy razowej mąki można dodać, w jakich proporcjach
OdpowiedzUsuńmyślę, że można dodać, ale w jakich proporcjach ciężko mi powiedzieć, ponieważ nie próbowałam robić chleba z taką mąką :)
Usuńwyjdzie na suchych drożdżach?
OdpowiedzUsuńtak, tylko musisz zmniejszyć ich ilość o połowę :)
UsuńWitam.dalam 2 szkl wody i jest za sluche ciasto czemu??
UsuńZależy od użytej mąki oraz jej wilgotności. Proszę dolać troszkę więcej wody
UsuńA naczynie czyms sie smaruje obsypuje maka? Bo probowalam kiedys piec, posmarowalam olejem tak jak znalazlam w przepisie z ktorego
OdpowiedzUsuńKorzystalam i chleb sie przykleil na amen do naczynia.
naczynia nie smarujemy i nie obsypujemy, trzeba naczynie porządnie nagrzać w piekarnkiku przed włożeniem do niego chleba :)
UsuńDziś robiłam. Wyszedł naprawdę super. Skórka chrupka, środek miękki i oczywiscie smaczny. Jedynie troszkę mniej mąki użyłam, nie całe 5 szklanek. Polecam!!!
OdpowiedzUsuńPrzepis na chlebki z garnka dość znane, jednak pierwszy raz widzę 5 i 3/4 szklanki, lepiej jest podawać w gramach bo jak ktoś wypieka to wagę na pewno ma. Przepis na piątkę.
OdpowiedzUsuńnie używam wagi :) to jest około 750 g mąki :)
Usuńja piekę i nie mam wagi, więc mi bardzo pasuje na szklanki!!!!
UsuńMi też
UsuńA jak pieczony? Góra dół czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńpieczemy góra dół :)
UsuńA jesli chodzi o wyciągnięcie to wyciągamy na kratke w piekarniku i ma dochodzić w cieple czy na zewnacz
UsuńNa zewnątrz
UsuńWlasnie wylączylam piekarnik, chleb wyszedl pięknie, wyrosł, za chwilke bedziemy probowac. Napewno jeszczenie raz bede piekła. Ewa
OdpowiedzUsuńPiekłam wczoraj i wyszedł rewelacyjny:) Polecam ! A czy można piec z mąki przenno żytniej i czy ewentualnie można dodać jakieś ziarenka? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńoczywiście, można z takiej mąki piec i ziarenka też się sprawdzą :)
UsuńSuper dziękuję za odpowiedź:) Pozdrawiam
Usuńjak przechowywać chlebek żeby nie obsychał? :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja przechowuję w chlebaku :)
Usuńale zawinięty w coś? bo ja wczoraj wieczór upiekłam i dzisiaj już był suchawy:( a jak robie ciasto to jaka ma być konsystencja może też za dużo mąki daje?
OdpowiedzUsuńczasami wkładam do worka. Ciasto powinno być mięciutkie ale sprężyste :)
UsuńJa owijam ściereczką zaraz po wyjęciu z piekarnika i trzymam aż ostygnie. I później też cały czas w ściereczce
Usuńja po wyjęciu z piekarnika smaruję słoninką jak moja mama a piekła dużo w piecu chlebowym i po wystudzeniu przechowuje w woreczku a przepis podobny tylko oleju więcej
UsuńUpiekłam wczoraj jest pyszny ,chrupiąca skórka
OdpowiedzUsuńWygląda super ! Będę robić na dniach. Piekarnik termoobieg / góra / dół ?
OdpowiedzUsuńgóra - dół, bez termoobiegu :)
Usuńczy smarować czymś czy spryskać ciasto przed pieczeniem
OdpowiedzUsuńnie smarujemy i nie spryskujemy, tak jak w przepisie chleb wkładamy do gorącego naczynia :)
UsuńWłaśnie rośnie zaraz nagrzeje piekarnik z nauczaniem jutro napiszę jak smakuje
OdpowiedzUsuńA drożdże mają być w proszku czy mogą być takie z kostki
OdpowiedzUsuńtakie z kostki, jeżeli chcesz dać w proszku to o połowę mniej niż podane w przepisie:)
UsuńJa suche daje i ok
UsuńA ile dajesz suchych?
UsuńJa daje 7g suchych, to tak jak ok. 25g swiezych a chleb wyszedl pyszny
Usuń7g suchych to 14g swiezych
UsuńJest różnica pomiędzy drozdzami instant a suszonymi. Instant można dać 7g na bochenek, a świeżych 21-25g. Nie używam drożdży suszonych, ale czytałam, że przelicznik jest 2:1. Natomiast drożdży instant 2,5-3,5:1 w stosunku do świeżych. Mniej przy lekkich pszenny h wypiekach, a przy ciężkich zytnich więcej.
UsuńZrobiłam dziś, właśnie stygnie i obłędnie pachnie w całym domu!
OdpowiedzUsuńBardzo prosto się go przygotowuje, pięknie rośnie. Nie weszło mi tyle mąki, być może dlatego, że dałam półtorej szklanki pszennej pełnoziarnistej.
Jak wyszło z tą pełnoziarnista?
Usuńjest tak apetyczny że aż jeść mi się zachciało
OdpowiedzUsuńMam piekarnik góra dół z termoobiegiem, którego nie można wyłączyć. Wyjdzie?
OdpowiedzUsuńpowinno wyjść :)
UsuńA ja mam piekarnik gazowy piecze tylko dół,uda się taki chlebek?
OdpowiedzUsuńoczywiście, że się uda, mam dostęp do piekarnika gazowego i elektrycznego. W każdym wychodzi pyszny, w gazowym jest troszkę jaśniejsza skórka u góry :)
UsuńDziękuję bardzo!! Pozdrawiam!
UsuńDzięki za przepis, wyszedł pyszny.
OdpowiedzUsuńWstawiłam zdjęcie na ig i po przepis odsyłam do Ciebie.
Chlebek wyszedł super,następnym razem spróbuję pomieszać mąki,rewelacja,dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńChlebek wyszedł super..☺
OdpowiedzUsuńChlebek wlasnie sie piecze tylko nie miesci sie w garnku��
OdpowiedzUsuńNie wstawiamy ciasta na noc?
OdpowiedzUsuńnie, pieczemy tak jak w przepisie :)
UsuńCzy użyte drożdże były świeże? może woda była za ciepła? albo ciasto stało na przeciągu i dlatego nie wyrosło? Ciężko jest mi powiedzieć, co poszło nie tak, ale skoro ciasto nie wyrosło, to może to była wina drożdży.
OdpowiedzUsuńa to prawda woda powinna być ciepła, ale za ciepła nie może być, bo drożdże nie rosną :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kosztujemy tego chlebka.Super prosty przepis. Nie moze sie nieudac. Bardzo smaczny.Drugim razem sprobuje upiec pszenno-żytni.Smacznego��
OdpowiedzUsuńA co w przypadku gdy naczynie mam bez przykrycia
OdpowiedzUsuń? Uda się?
uda się, tylko zrób przykrycie z folii aluminiowej, tak żeby chleb miał gdzie rosnąć podczas pieczenia :)
UsuńSuper chlebek...piekę z termoobiegiem i pięknie rośnie.
OdpowiedzUsuńPo upieczeniu zostawić w naczyniu do ostudzenia
OdpowiedzUsuńDzięki
OdpowiedzUsuńChleb rewelacja!!! Pyszny, pulchny w srodku z chrupiaca skorka. Latwy w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńStudzimy na kratce...ale już bez garnka, czy w garnku?
OdpowiedzUsuńBez garnka :)
UsuńChleb rewelacyjny �� pomieszałam mąke 750 i zytnia 750 . Następny zrobie na zakwasie moim . Pachnie niesamowicie
OdpowiedzUsuńDorotko mój chlebek też wyszedł super i też mam ochotę na wymieszanie mąk tzn żytnią z pszenną ale wiem z doświadczenia że wtedy trzeba zwiększyć ilość wody lub zmniejszyć ilość mąki. Możesz napisać jakich użyłaś proporcji? Ja większość chlebów robię na zakwasie. Proszę jeśli to nie problem to odpowiedz
UsuńCzy robiac ten chleb na zakwasie, bo akurat taki mam, trzsba jakos dluzej czekac az chleb wyrosnie? I potem normalnie przelozyc go do naczynia? Chleb, ktory robie wyrasta mi juz zawsze w foremkach i potem do piekarnika i nie wiem czy nie zepsuje jak przeloze :-)
OdpowiedzUsuńniestety nie piekłam chleba na zakwasie. Natomiast należy chleb przełożyć po wyrośnięciu do gorącego naczynia, bo później go nie wyciągniesz.
UsuńJa nie doczekając się odpowiedzi upiekłam chleb na zakwasie i wyszedł super. Stwierdziłam że każdy chleb można upiec w ten sposób , bo już próboeałam i wszystkie wydzły świetnie. Może komuś przyda się ta informacja
OdpowiedzUsuńJeśli zastępujemy drożdże zakwasem to w jakiej proporcji ?
UsuńStudzimy na kratce ok ale w piekarniku?
OdpowiedzUsuńNie, studzimy już poza piekarnikiem na kratce 😁
Usuńw końcu skusiłam się na chlebek:) wyszedł suuuuper dziękuję za przepis:*
OdpowiedzUsuń"ukradłem" przepis chlebek rewelka :)
OdpowiedzUsuńChlebek super
OdpowiedzUsuńJa wymieszalam przenna z żytnia(3szkl przennej ) reszta żytnia i wyszło super
Mój syn kazał sobie pietke ukroic
Chlebek genialny w swej prostocie :) czas oczekiwania jak na chleb znikomy. Ja dałam 600g mąka typu 550 i 150g mąka żytnia plus ziarna słonecznika. REWELACJA !!! ZWŁASZCZA WIELKOŚĆ 😊 Dobrze że naczynia dałam dwa razy dolną część bo w 3L ni jak by się nie zmieścił. Polecam każdemu, zwłaszcza jeśli Ktoś zaczyna dopiero przygodę z pieczeniem chleba. Na pewno się nie zawiedzie. Serdecznie pozdrawiam i życzę samych tak pięknie wyrośniętych chlebków 😉
OdpowiedzUsuńUnknow ale dwa razy dolną część naczynia jako że pokrywką druga? Czy na dwa chlebki ta porcja ciasta ? 😊 Pozdrawiam.
UsuńChlebek dziś zrobiony i pół zjedzony rewelacja kazdemu kto spróbował prosi o przepis pychotka
OdpowiedzUsuńJa dodalam prazona cebulke i wyszedl tak pyszny ze sam chcialo sie jesc
OdpowiedzUsuńCzy można wyrabiać robotem
OdpowiedzUsuńrobotem nie robiłam, ale możesz spróbować
UsuńJeżeli zmiejsze proporcje to czas pieczenia chyba też
OdpowiedzUsuńSuper
OdpowiedzUsuńChlebek bardzo dobry, dziś piekłam, chrupiąca skórka, mięciutki w środku, mój mały dodatek: posypałam wierzch sezamem. W 100 % polecam:)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńŁadnie urósł chleb tylko nie mogę go wyciągnąć z naczynia. Przykleił się do spodu naczynia.
Dlaczego?
Naczynie musi być bardzo mocno nagrzane
UsuńChlebek bardzo dobry i szybki �� połączyłam mąkę pszenną z żytnią (3,75 szklanki pszennej i 2 zytniej). Polecam serdecznie! ��
OdpowiedzUsuńJa rownież łączę mąkę przenna z żytnia tylko ja daje 4szklanki przennej i 1 3/4 szklanki żytniej. Jest przepyszny również polecam.
UsuńSuper przepis chlebek pyszny
OdpowiedzUsuńNajlepszy chleb ever����������
OdpowiedzUsuńA mogę piec w brytfannie? Nie mam takiego dużego naczynia żaroodpornego. Ktoś próbował tak piec?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń��nie wyszedł mi , użyłam mąki żytniej do chleba czy dla tego?
OdpowiedzUsuńzapewne tak
UsuńWitam, mam pytanie czy zamiast pokrywki do naczynia żaroodpornego, mogę je przykryć na czas pieczenia np. folią aluminiową ? czy może czymś innym? pytam gdyż pokrywka mi się gdzieś zawieruszyła :)
OdpowiedzUsuńmoże być folia :)
UsuńPrzepis jak na ciasto do pizzy i rzeczywiście wychodzi jak chleb?
OdpowiedzUsuńTak czytam te Wasze komentarze i też się skuszę jutro będę piekła, dziękuję za przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda jak na ciasto do pizzy bardziej i rzeczywiście smakiem odbiega od chleba,jest bardziej pizzowy. Mysle nad modyfikcja. Bardziej przyprawić, zmienić zamienić część mąki, dać dodatki?
OdpowiedzUsuńJak pizza :) zawsze można udoskonalić smak wg własnych upodobań przez dodanie np. ulubionych ziaren lub ziół
UsuńNie rozumiem jak mogła wyjść pizza, mnie wyszedł wspaniały chlebek - smak mojego dzieciństwa.
UsuńA jaki wymiar naczynia żaroodpornego?
OdpowiedzUsuńTaki jak w przepisie
UsuńZrobilam ten chleb, wyglada pieknie, prosty przepis, chrupiąca skórka ale jakoś mocno czuć drożdże. Pachnie bardziej jak ciasto drożdżowe niż chleb. Zrobiłam coś nie tak?
OdpowiedzUsuńMoże więcej drożdży dane niż w przepisie
UsuńCo zrobić jeżeli nie mam pokrywki do naczynia żaroodpornego?
OdpowiedzUsuńPrzykryj folią aluminiową tylko tak, żeby chleb miał gdzie rosnąć
UsuńWitam, mam w domu dwie mąki typ 400 I 550 którą lepiej użyć
OdpowiedzUsuńJedna i druga powinna się nadać
UsuńPomieszałam obie I chlebek wyszedł piękny i pyszny. Dziękuję i pozdrawiam
UsuńCzy chlebek wyjdzie z drożdży suchych ?
OdpowiedzUsuńWyjdzie, właśnie upiekłam 🙂
Usuń5 i 3/4 szklanki mąki to jest równe 1 kg, tyle ma być ?
OdpowiedzUsuńzawsze robię tak jak w przepisie
UsuńChcę spróbować upiec chleb na drożdżach suchych. Na opakowaniu jest napisane, że 7g=25g świeżych drożdży. A Pani pisze, że powinno być połowę suchych czyli 3,5g. Czy dobrze rozumiem?
OdpowiedzUsuńSuchych dodajemy o połowę mniej niż świeżych, tak zawsze robiłam, ale skoro na opakowaniu jest że tak napisane to może opakowanie wystarczy
UsuńWyszedł przy użyciu suchych drożdży? Jaka ilość ostatecznie?
UsuńJa upiekłam z 8g suchych drożdży bo tak było na opakowaniu (że zastępuje 25g świeżych) i wyszło super :)
UsuńNa kratce suszymy,czyli w piekarniku zostaje?
OdpowiedzUsuńWyjmujesz chleb z blaszki i stawiasz na kratce, poza piekarnikiem i tak go studzisz
UsuńPrzykryje go folia aluminiowa bo nie mam przykrywki...to po tych 30 min. Potem zdejmuje to folie i dalej piekę prawda?
OdpowiedzUsuńRobisz wszystko tak jak w przepisie, tylko przykrywasz folią, a nie pokrywką
UsuńChlebek świetny, łatwo i szybko się robi. Pięknie urósł, jest mięciutki i chrupiący. Polecam :)
OdpowiedzUsuńSuper właśnie wykorzystałam przepis,ten zapach i jak pięknie wyrósł....
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ♥️
Witam. Czy chleb można upiec w podłużnej blaszce? Jeżeli tak to jak przygotować taka blaszkę? Wysmarować tłuszczem?
OdpowiedzUsuńBlaszkę przygotowujemy tak jak naczynie
UsuńPrzed chwilą wyjęty z piekarnika. Świetny przepis. Urósł mega. Dziękuję 🙂
OdpowiedzUsuńWłaśnie rośnie,zobaczymy co nam wyjdzie 🙈😀
OdpowiedzUsuńMnie nie wyszedł, jest twardy,zbity nie wyrośnięty. Tak się zastanawiam🤔 co mogło być przyczyną, no nic choć ptaki będą się cieszyły 🥺
OdpowiedzUsuńO to tak jak mi, już myślałam że tylko ja coś źle zrobiłam 😟
UsuńWyciągamy odrazu oo ustalonym czasie pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak, chyba że wymaga dłuższego podpieczenia (zależy od piekarnika)
UsuńWitam czy jak zrpbie w pol porcji i zlacze potem dwie to wyjdzie? Moj robot mieści 500g maki
OdpowiedzUsuńWitam wczoraj robiłam i ciasto mi nie wyrosło . Czy nie trzeba najpierw zrobić rozczyn z drożdży?
OdpowiedzUsuńJa robiłam dzisiaj i wyroslo poza miske. Bez rozczynu
UsuńA czy można upiec ale bez pokrywki? Mam żaroodporne ale niestety już bez pokrywki, czy lepiej jednak przykryć np folia aluminiowa?
OdpowiedzUsuńTrzeba przykryć folią jak nie ma pokrzywki, tylko tak żeby ciasto miało gdzie rosnąć
UsuńMi wyrósł chleb pięknie ale nie mogę go wyjąć z naczynia. Jakaś porada?
OdpowiedzUsuńnaczynie za słabo nagrzane
UsuńZa mało nagrzane naczynie
OdpowiedzUsuńChlebek rewelacja, pierwszy raz w życiu piekłam chlebek pszenny, ale ten przepis przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Dziękuję :) :) :)
OdpowiedzUsuńCzy chlebek z tego przepisu mogę użyć w prostokątnej blaszce ?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńWitam, mam jeszcze pytanko jak bym chciała uformować z ciasta bułeczki i upiec, to w czym najlepiej i czym przykryć?, bo w naczyniu żaroodpornym to nie bardzo
OdpowiedzUsuńMoże w zwykłej blaszce i przykryć folią aluminiową. Tylko proszę zwrócić uwagę na czas pieczenia, bo przy bułkach pewnie będzie krótszy
UsuńAle blaszka też musi być nagrzana i wyłożona pergaminem?
UsuńZrób tak jak w przepisie, tylko zamiast naczynia użyj blaszki, możesz wyłożyć pergaminem
UsuńWitam, upiekłam bułeczki z 1/2 porcji, dodałam 1 szklankę mąki pełnoziarnistej, piekłam na papierze, na rozgrzanej blaszce przykrytej folią aluminiową. czas pieczenia taki sam jak w przepisie. Wyszło suuuper :)
UsuńRewelacja, pyszny chleb. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńCzy musi piec się Pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńJa nie mam i zaraz będę robić bez
To użyj foli aluminiowej
UsuńSupeeeeee przepis,wlaànow z pieca wyjęłam ale dodalam do niego cebulkę prażoną pół na pól z cebulą smazoną.Wiec mam cebulowy chlebek tak jak wszyscy w domu lubimy
OdpowiedzUsuńSuper robiłam pierwszy raz i wyszedł przepyszny i wielki. Do tego bardzo prosto się robi. Zapewne jutro znów skorzystam z przepisu 🥰
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Chleb wyszedł przepyszny. Niestety mam jeden mały problem. Kiedy włożyłam ciasto do nagrzanego naczynia żaroodpornego to naczynie pękło, zrobiła się rysa wzdłuż. Postanowiłam, że już upiekę chleb, ale więcej tego naczynia nie będę mogła użyć. Zrobiłam coś nie tak czy po prostu miałam pecha?
OdpowiedzUsuńnigdy mi się to nie zdarzyło, chyba pech :)
UsuńA mi nie wyrósł nie wiem czemu 😪
OdpowiedzUsuńMoże za ciepła woda
UsuńWitam. Czy można upiec chleb z mąki pełnoziarnistej typ 2000?
OdpowiedzUsuńCzy można dodać jakieś ziarno, siemię lniane dla urozmaicenia?
OdpowiedzUsuńTo jest nic innego jak zwykly przepisa na ciasto do pizzy.
OdpowiedzUsuńCzy po wyrośnięciu ciasta i ponownym jego zagnieceniu nie trzeba go ponownie odstawić na jakiś czas???
OdpowiedzUsuńRobimy tak jak w przepisie
UsuńPrzepis świetny chlebek wyrósł przepięknie pachnie w domu niesamowicie
OdpowiedzUsuńNie damy się żadnemu koronąwirusowi:)
Przepis świetny, teraz myślę nad dodaniem mąki pełnoziarnistej 2000, myślisz że się tą mąką uda ?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak, tylko może być potrzebna inna ilość płynu, najlepiej powoli wlewać i sprawdzać konsystencję
UsuńMam mąkę typ 650. Nasa się czy zmienić proporcje?
OdpowiedzUsuńNada się
UsuńNie wiem, w czym problem, ale chleb jest bez smaku i kruszy się.
OdpowiedzUsuńMoże za dużo mąki dodane
UsuńCzytałam tu wczoraj komentarz o pochodzeniu tej receptury z "pakistańskich przepisów", ale dzisiaj już go nie widzę. Mój zapewne też niknie. Natomiast identyczny przepis jest też na blogu "kulinarne przygody", tylko mąka podana jest w gramach a woda w ml. Nie ma w tym nic złego, że korzystamy w swoich polecanych przepisach z innych stron, wystarczy przyznać się, że nie jest to autorski przepis.
OdpowiedzUsuńTutaj o pakistańskich recepturach nie było nic pisane, a komentarze z bloga nie są usuwane, tak jak i nigdzie nie ma napisane że jest to autorski przepis. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat, a skąd pochodzi nie dochodziłam, wątpię żeby ktoś z rodziny pamiętał skąd go zaczerpnął i zapisał w zeszycie :)
UsuńKocham Panią za ten przepis, teraz kiedy szaleje wirusisko to ten chlebek sprawia że moi teście siedzą na du..e a Ja im co drugi dzień piekę świeżutkie pieczywo i nie muszą już chodzić do sklepu.
OdpowiedzUsuńWitam, chlebek wychodzi rewelacyjnie, tylko za każdym razem mi pęka i przez to jest problem z krojeniem, bo się rozwala, co zrobić aby był równiutki?
OdpowiedzUsuńten chleb tak ma że pęka, jeszcze nigdy mi nie wyszedł równiutki, jak znajdę jakiś patent to dam znać :)
UsuńWystarczy ciasto w blaszce naciąć nożem, nie popeka
UsuńŚwietny :) Robiłam kilka razy i zawsze wychodzi idealny!
OdpowiedzUsuńTen chlebuś jest przecudownie smaczny ��. Prosty do zrobienia i upieczenia. Dziękuję za świetny przepis. Jesteście cudowne ��
OdpowiedzUsuńChleb jest cudowny! Polecam dodać prażonej cebulki �� dziękuję za przepis ��
OdpowiedzUsuńWitam Czy jak zmniejsze wszystkie produkty o połowę to czas pieczenia też o połowę?
OdpowiedzUsuńczas pieczenia może być krótszy ale nie o połowę
UsuńZrobiłam pierwszy raz jest zajebisty. Polecam na 100%
OdpowiedzUsuńZrobiony i prawie od razu zjedzony �� piekłam w garnku żeliwnym w zwykłym piekarniku gazowym. Przepyszny. Pomieszałam mąkę pszenną typ 500 z pełnoziarnistą pół na pół. Jedyna uwaga to trochę wiecej soli ��
OdpowiedzUsuńmoże za dużo mąki
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj, chlebek calkiem smaczny, jak taka duża bułka bo mi duży wyrósł:) przepis prosty i czytelny, nawet dla kulinarnego laika. Następnym razem dodam więcej soli albo poszaleję z przyprawami i zrobię chlebek pizzowy. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńA jakiej pojemności szklanek Pani używa 200ml czy 250ml?
OdpowiedzUsuńA czy można zamienić mąkę na orkiszową ? Robiłam z mąki pszennej i wyszedł super ♥️♥️♥️
OdpowiedzUsuńPiec z termoobiegiem czy gora/dół ?
OdpowiedzUsuń