Naleśniki z farszem ziemniaczanym, zapieczone z serem żółtym i polane z sosem pieczarkowym, to pyszne i syte danie obiadowe
Składniki:
naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 8 średnich ziemniaków
- 1 łyżka smalcu
- 2 cebule
- sól
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- około 1/2 szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka mąki
- sól i pieprz
- 50 g sera żółtego
2 szklanki mleka mieszamy z mąką, jajkami i olejem. Ciasto odstawiamy na około 15 minut. Następnie ponownie mieszamy do jednolitej masy. Na rozgrzanej suchej patelni smażymy cienkie naleśniki. Przy każdym nalewaniu ciasta na patelnie pamiętajmy, aby je zamieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. W międzyczasie ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. 2 cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na smalcu. Następnie ugotowane ziemniaki dusimy z cebulą. Na naleśniki nakładamy farsz ziemniaczany, zawijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Naleśniki posypujemy startym na grubych oczkach serem żółtym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 - 30 min. Na maśle dusimy posiekaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Następnie wlewamy śmietanę wymieszana z wodą i mąką. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem oraz gotujemy na małym ogniu do miękkości. Zapieczone naleśniki podajemy polane sosem pieczarkowym.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bezmięsne ciasto na naleśniki naleśniki naleśniki po chłopsku naleśniki z ziemniakami obiad pieczarki sos pieczarkowy ziemniaki
super pomysł na obiad !
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPysznie! :)
OdpowiedzUsuńsuper obiad
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje tak samo - niesamowicie. Polecam
OdpowiedzUsuńNa ile osób jest ta porcja?
OdpowiedzUsuńto zależy ile te osoby potrafią zjeść :D :D u mnie w domu starcza dla 4 osób :)
UsuńUwielbiam te naleśniki 🤗 robiłam je już kilkanaście razy 😃
OdpowiedzUsuńZnakomite dane na obiad. Pozdrawiam 😀
OdpowiedzUsuń