Puszyste i mięciutkie pączki na piwie, znakomicie sprawdzą się na zbliżający Tłusty Czwartek
Ilość: 25 sztuk
Składniki:
- 3 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 20 g drożdży świeżych
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 175 ml piwa jasnego
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany 12%
- 75 g rozpuszczonego masła
- olej do smażenia
- konfitura lub marmolada do nadziania
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy żółtka i śmietanę, wlewamy piwo w temp. pokojowej, masło i rozpuszczone drożdże. Wszystkie składniki mieszamy oraz wyrabiamy ciasto. Oprószamy mąką i odstawiamy w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce na około 45 - 60 min. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 15 mm. Szklanką wykrawamy kółka, układamy na podsypanej mąką desce i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.
W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy pączki na złotobrązowy kolor. Konfiturę lub marmoladę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego, nadziewamy pączki i oprószamy je cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
takich jeszcze nie jadłem, żonę poproszę niech zrobi :)
OdpowiedzUsuńZ wyglądu brzydkie,ciężkie ,przypalone nie apetyczne,brak jasnych obwódek świadczących o lekkości i właściwej strukturze ciasta.Ocena-pała.
OdpowiedzUsuńA Pan to znawca
UsuńBrawo
UsuńWyglądają smakowicie...Sa ludzie jak p. Bogdan,którzy negują wszystko z założenia... Ciekawa jestem jak wyglądają Pana pączki? I jaka mają strukturę ��
OdpowiedzUsuńzrobiłam, są przepyszne
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Bodo... Jak dla mnie, te na zdjęciu zbyt długo smażone:(
OdpowiedzUsuńPychota :-)
OdpowiedzUsuńdzis zrobilam wlasnie te paczki, sa super pyszne mniam mniam..... pychotka :)
OdpowiedzUsuń