Biszkopt przekładany delikatną masą serową ze śmietanką i galaretką cytrynową, pokryty dżemem brzoskwiniowym i prażonym kokosem, sprawdzi się na każdą okazję
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g sera białego
- 330 ml śmietanki 30%
- 300 ml wrzątku
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 380 g dżemu brzoskwiniowego
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
Przygotowanie:
Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. na około 20 minut. Blaty biszkoptowe nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. W międzyczasie galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, a ser mielimy w maszynce dwukrotnie. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy partiami ser biały i powoli wlewamy zimną galaretkę. Na pierwszy blat wykładamy masę serową.
Następnie przykrywamy drugim blatem i wierzch ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym. W rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i prażymy wiórka kokosowe. Ostygniętym kokosem posypujemy ciasto i lekko dociskamy do dżemu.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto wenus dżem brzoskwiniowy galaretka masa serowa ser biały śmietanka wiórki kokosowe
trzeba wypróbować na weekendzie
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda
OdpowiedzUsuńDo masy serowej nie dajemy nic cukru?
OdpowiedzUsuń1 łyżkę cukru pudru dodajemy, galaretki są słodkie wiec wg mnie nie trzeba więcej, ale najlepiej spróbować masę i dodać według własnych upodobań cukier :)
UsuńZrobiłam to ciasto wczoraj i dziś już zajadam,rewelacja jest przepyszne, dziękuje za przepis😊
Usuńpłatki migdałowe :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Uwielbiam takie ciasta. Muszę koniecznie wypróbować Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie, a za razem delikatnie. Pyszności :) Serdecznie pozdrawiamy - Da Pietro
OdpowiedzUsuńCzy można dodać ser z wiaderka zamiast mielonego twarogu?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńOdgrzebałam ten przepis i mam pytanie. Czy ser po wyłożeniu na biszkopt nie jest pieczony?
OdpowiedzUsuńNie, robimy tak jak w przepisie
UsuńCzy można użyć gotowe blaty biszkoptowe?
OdpowiedzUsuńTak
OdpowiedzUsuń