Wenus

Biszkopt przekładany delikatną masą serową ze śmietanką i galaretką cytrynową, pokryty dżemem brzoskwiniowym i prażonym kokosem, sprawdzi się na każdą okazję

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
  • 500 g sera białego
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 300 ml wrzątku
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka cukru pudru
poncz do nasączania:
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
dodatkowo:
  • 380 g dżemu brzoskwiniowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła



Przygotowanie:

Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. na około 20 minut. Blaty biszkoptowe nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. W międzyczasie galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, a ser mielimy w maszynce dwukrotnie. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy partiami ser biały i powoli wlewamy zimną galaretkę. Na pierwszy blat wykładamy masę serową. 



Następnie przykrywamy drugim blatem i wierzch ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym. W rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i prażymy wiórka kokosowe. Ostygniętym kokosem posypujemy ciasto i lekko dociskamy do dżemu.

 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 komentarzy:

  1. trzeba wypróbować na weekendzie

    OdpowiedzUsuń
  2. Do masy serowej nie dajemy nic cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 łyżkę cukru pudru dodajemy, galaretki są słodkie wiec wg mnie nie trzeba więcej, ale najlepiej spróbować masę i dodać według własnych upodobań cukier :)

      Usuń
    2. Zrobiłam to ciasto wczoraj i dziś już zajadam,rewelacja jest przepyszne, dziękuje za przepis😊

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie. Uwielbiam takie ciasta. Muszę koniecznie wypróbować Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, a za razem delikatnie. Pyszności :) Serdecznie pozdrawiamy - Da Pietro

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można dodać ser z wiaderka zamiast mielonego twarogu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Odgrzebałam ten przepis i mam pytanie. Czy ser po wyłożeniu na biszkopt nie jest pieczony?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można użyć gotowe blaty biszkoptowe?

    OdpowiedzUsuń