Soczyste i aromatyczne żeberka pieczone na kiszonej kapuście to znakomita propozycja na niedzielny obiad
Składniki:
- około 1 1/2 kg żeberek
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- papryka słodka
- majeranek
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
- sól
- 1 łyżka smalcu
Przygotowanie:
Kiszoną kapustę obgotowujemy. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i podsmażamy na smalcu. Żeberka myjemy, osuszamy i nacieramy papryką słodką, solą, pieprzem, majerankiem i pieprzem ziołowym. Kapustę mieszamy z podsmażoną cebulą z czosnkiem, majerankiem, papryką słodką i pieprzem czarnym. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wciskamy żeberka. Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 80 min. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze około 10 min. Żeberka na kiszonej kapuście podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula czosnek kapusta kiszona mięsne obiad żeberka żeberka na kapuście żeberka na kiszonej kapuście żeberka na obiad
to coś dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńpychotki....
OdpowiedzUsuń