Babka wielkanocna trio

Puszysta, wilgotna babka trójkolorowa z dodatkiem maku, kakao oraz skórki cytrynowej. Ozdobiona czekoladą i bakaliami świetnie udekoruje świąteczny stół

Wymiary formy: 26x11 cm

Składniki:
  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • starta skórka z jednej cytryny
  • kilka kropel soku z cytryny
polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g masła
dodatkowo:
  • bakalie do ozdoby



Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę dodajemy stopniowo po jednym żółtku i dalej miksujemy. Następnie wsypujemy na przemian przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do utartej masy. Wszystko delikatnie jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej masy dodajemy skórkę z cytryny i kilka kropel soku z cytryny. Do drugiej wsypujemy kakao, a do trzeciej suchy mak. Następnie do keksówki wykładamy najpierw ciasto z cytryną, potem z kakao.



Na wierzch wykładamy ciasto z makiem. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. Wystudzoną babkę dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą i ozdabiamy bakaliami. 


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Piękna a jakie bakalie potrzebne

      Usuń
  2. Świetnie się prezentuje i jest bardzo smaczna. Na Wielkanoc idealna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie się prezentuje i jest pyszna, polecam. Nazywam ją pawie oczko.

    OdpowiedzUsuń
  4. A w foremce do babki można ją upiec?

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam w formie babkowej i też jest dobrze

    OdpowiedzUsuń