Puszysta, wilgotna babka trójkolorowa z dodatkiem maku, kakao oraz skórki cytrynowej. Ozdobiona czekoladą i bakaliami świetnie udekoruje świąteczny stół
Wymiary formy: 26x11 cm
Składniki:
- 6 jajek
- 200 g masła
- 6 łyżek oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki suchego maku
- starta skórka z jednej cytryny
- kilka kropel soku z cytryny
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 100 g masła
- bakalie do ozdoby
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę dodajemy stopniowo po jednym żółtku i dalej miksujemy. Następnie wsypujemy na przemian przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do utartej masy. Wszystko delikatnie jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej masy dodajemy skórkę z cytryny i kilka kropel soku z cytryny. Do drugiej wsypujemy kakao, a do trzeciej suchy mak. Następnie do keksówki wykładamy najpierw ciasto z cytryną, potem z kakao.
Na wierzch wykładamy ciasto z makiem. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. Wystudzoną babkę dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą i ozdabiamy bakaliami.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
babka babka wielkanocna babka wielkanocna trio ciasta Wielkanoc
piękna
OdpowiedzUsuńPiękna a jakie bakalie potrzebne
UsuńŚwietnie się prezentuje i jest bardzo smaczna. Na Wielkanoc idealna.
OdpowiedzUsuńNIce post, thanks!
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje i jest pyszna, polecam. Nazywam ją pawie oczko.
OdpowiedzUsuńA w foremce do babki można ją upiec?
OdpowiedzUsuńPiekłam w formie babkowej i też jest dobrze
OdpowiedzUsuń