Puszysty biszkopt przełożony masą czekoladowo - kawową, rogalikami seven days i masą śmietanową, polany czekoladą. Ciasto znakomicie sprawdzi się na święta i zrobi wrażenie na gościach
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 4 czubate łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki kawy mielonej
- 2 łyżki kakao
- 600 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- około 1/3 szklanki wrzątku
- 150 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki mleka
- 100 g masła
- 200 g dżemu porzeczkowego
- 2 opakowania rogalików 7 days mini szampańskie
- masło + bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy około 30 - 40 min. Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladowo - kawową. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami, mąką i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz stopniowo dodajmy po łyżce budyń, na koniec wsypujemy kawę mieloną i kakao. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym.
Następnie wykładamy masę i układamy rogaliki 7 days. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem i powoli wlewamy zimną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na rogaliki i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Ciasto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem i mlekiem. Ciasto wstawiamy w zimne miejsce najlepiej na całą noc.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt kakaowy ciasta ciasta na święta ciasto seven days dżem porzeczkowy kakao kawa masa czekoladowo kawowa masa śmietanowa rogaliki seven days śmietanka
ciasto wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na zbliżające się święta i z pewnością zrobi wrażenie na gościach.
OdpowiedzUsuńale piękne ciasto, i tyle smaków!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i kusząco.
OdpowiedzUsuńNIce, thanks!
OdpowiedzUsuńSuper ciasto i fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńOj pieczemy jutro, w sam dla dzieci na Boże Narodzenie, lecz kupiłam rogaliki nadziane czekoladą. Mniam 🎄👨👩👧👦☃️🎅
OdpowiedzUsuńTa kawa w formie fusów czy napar:)?
OdpowiedzUsuńkawa mielona - fusy
UsuńWydaje się,że będzie wyczuwalne w masie.Jest inna alternatywa?
OdpowiedzUsuńJej nie czuć, może kawa rozpuszczalna
UsuńCzy można ugotować budyń odrazu z kakao? Jak później dodaje to jakoś krem mi się waży.
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak
Usuń