Soczyste i aromatyczne skrzydełka z kurczaka pieczone w miodzie i ketchupie. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i znakomicie smakują
Składniki:
- około 1 i 1/2 kg skrzydełek z kurczaka
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- majeranek
- papryka słodka
- przyprawa do drobiu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Skrzydełka myjemy i osuszamy. Nacieramy majerankiem, papryką, przyprawą do drobiu, solą, pieprzem oraz wymieszanym ketchupem z miodem i musztardą. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. Pieczemy pod przykryciem około 40 min., a następnie 10 min. bez przykrycia. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ketchup kurczak kurczak na obiad miód obiad skrzydełka pieczone w miodzie i ketchupie skrzydełka z kurczaka
Świetny przepis. Ciekawa jestem, czy można czymś innym zastąpić skrzydełka? ;>
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3
oczywiście, możesz w taki sam sposób wykorzystać np. podudzia :)
UsuńSzybko i smacznie, czyli idealnie :D
OdpowiedzUsuńMniam :D Super połączenie ;D
OdpowiedzUsuńSkrzydełka robiłem wczoraj i bardzo wszystkim smakowały :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie. Uwielbiam drób a szczególnie pieczone skrzydełka.
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda! Z pewnością jeszcze lepiej smakuje :) dam znać jak wyszło, dziękuję za świetnie porady kulinarne.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i pewnie nieźle smaku.
OdpowiedzUsuń