Grillowa sałatka z grzankami

Super na grilla oraz kolację kolorowa sałatka z grzankami i sosem szczypiorkowym

Składniki:
  • 5 kromek chleba
  • 30 g masła
  • 1 duży pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 garście roszponki
  • 1/2 puszki kukurydzy
sos szczypiorkowy:
  • pęczek szczypiorku
  • 1 duża łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 duża łyżka majonezu
  • pieprz



Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku, a chleb kroimy w kostkę. Kawałki chleba mieszamy z masłem, rozkładamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Grzanki suszymy do zarumienienia od czasu do czasu mieszając. Drobno pokrojony szczypiorek mieszamy z musztardą i majonezem oraz doprawiamy pieprzem do smaku. Na dno miski wsypujemy odsączoną z zalewy kukurydzę i dajemy opłukaną roszponkę. 



Następnie układamy pokrojoną w kostkę mozzarellę, smarujemy sosem szczypiorkowym i wykładamy pokrojonego w kostkę pomidora. Przed podaniem sałatkę przykrywamy grzankami.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy: