Wilgotny, czekoladowy biszkopt przełożony konfiturą wiśniową, kremem michałkowym oraz bitą śmietaną. To idealne ciasto dla smakoszy cukierków michałków
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
Przygotowanie:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g czekoladowych cukierków michałków
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody)
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fix
- 1 dżem wiśniowy (250 g)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 100 g orzechów laskowych lub innych
- wiśniówka do nasączenia lub herbatka owocowa
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 min. w temp. 180 st. Przestudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Następnie wykonujemy krem michałkowy. 200 ml śmietanki 30% ubijamy z cukrem oraz serkiem mascarpone na sztywny krem (krótko, aby krem się nie zważył) i wlewamy rozpuszczoną, zimną kawę. Delikatnie mieszamy. Na koniec wrzucamy do masy cukierki starte na tarce o grubych oczkach i wszystko jeszcze raz mieszamy. 500 ml śmietanki 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniówką lub herbatą owocową i smarujemy dżemem. Następnie rozsmarowujemy masę michałkową.
Ciasto przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę oraz ozdabiamy startą czekoladą i posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto michałek cukierki michałki krem michałkowy śmietanka
Trzeba zrobić, bo Michałki uwielbiam
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszny.
OdpowiedzUsuńAle extra :) zapisane do zrobienia , dzięki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, nic tylko się częstować :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takim cieście, niemniej sądząc po składnikach musi być pyszne, jak cukierki Michałki :)
OdpowiedzUsuńPiekłam.Bardzo smaczny placek, wszyscy się nim zajadali.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj jadłam .Bardzo mi smakowało Przepis w zeszycie Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne. Polecam...
OdpowiedzUsuńJakiej firmy Michałki?? Mogą być te tradycyjne Hanki czy jakieś inne??
OdpowiedzUsuńtak, mogą być
UsuńMega apetycznie wygląda, zapisuję i na święta upiekę....
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, na wszystkie okazje....mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńPrzepyszny placek! ♥️ Wszystkim smakowało aż im się uszy trzęsły! ���� Polecam każdemu! I dziękuję za przepis ��
OdpowiedzUsuń