Wiosenne ciasto trociniak to delikatny biszkopt przełożony masą budyniową, galaretką z jabłkami i posypką kokosową. Ciasto idealnie sprawdzi się na komunię i inne uroczystości, a także do popołudniowej kawy i herbaty
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
- 600 ml wrzątku
- 3 galaretki agrestowe
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 jabłek
- 200 ml śmietanki 12%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 1 łyżka cukru pudru
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 70 g masła
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem i mąką. Mieszaninę wlewamy do wrzącego mleka i mieszając zagotowujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę i partiami dodajemy zimny budyń. Galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku i mieszamy z tężejącą galaretką. Na biszkopt wykładamy masę budyniową, a następnie rozprowadzamy tężejącą masę jabłkową. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Śmietankę 12% mieszamy z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną i cukrem pudrem. Tężejącą masę śmietankową wykładamy na masę jabłkową. Masło rozpuszczamy z cukrem i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Przestygniętą posypkę kokosową wykładamy na masę śmietankową. Masa musi być na tyle stężała, aby wiórki się przykleiły. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt ciasta ciasta na wielkanoc ciasto komunijne ciasto trociniak ciasto wiosenne ciasto z jabłkami galaretka jabłka masa budyniowa masa jabłkowa wiórki kokosowe
ta galaretka jest najlepsza i ten kokos
OdpowiedzUsuńCiasto niemal identyczne z ciastem Kilimandżaro...ale równie pyszne
OdpowiedzUsuń