Trociniak

Wiosenne ciasto trociniak to delikatny biszkopt przełożony masą budyniową, galaretką z jabłkami i posypką kokosową. Ciasto idealnie sprawdzi się na komunię i inne uroczystości, a także do popołudniowej kawy i herbaty

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
masa jabłkowa:
  • 600 ml wrzątku
  • 3 galaretki agrestowe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 jabłek
masa śmietankowa:
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka cukru pudru
posypka kokosowa:
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki cukru



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem i mąką. Mieszaninę wlewamy do wrzącego mleka i mieszając zagotowujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę i partiami dodajemy zimny budyń. Galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku i mieszamy z tężejącą galaretką. Na biszkopt wykładamy masę budyniową, a następnie rozprowadzamy tężejącą masę jabłkową. Pozostawiamy do zastygnięcia. 



Śmietankę 12% mieszamy z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną i cukrem pudrem. Tężejącą masę śmietankową wykładamy na masę jabłkową. Masło rozpuszczamy z cukrem i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Przestygniętą posypkę kokosową wykładamy na masę śmietankową. Masa musi być na tyle stężała, aby wiórki się przykleiły. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. ta galaretka jest najlepsza i ten kokos

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto niemal identyczne z ciastem Kilimandżaro...ale równie pyszne

    OdpowiedzUsuń