Bardzo szybkie w przygotowaniu i pulchne ciasto jogurtowe z truskawkami, idealne do popołudniowej kawy i herbaty
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 5 szklanek mąki
- 1 szklanka oleju
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 600 g jogurtu naturalnego
- około 500 g truskawek
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz krótko mieszamy mikserem do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy truskawki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto jogurtowe ciasto jogurtowe z truskawkami ciasto z truskawkami jogurt naturalny jogurtowiec z truskawkami truskawki
przepis do wypróbowania
OdpowiedzUsuń5 łyżeczek to chyba 2 torebki proszku do pieczenia to napewno bedzie pulchne ciasto, ale czy smaczne?
UsuńProszę najpierw sprobowac, a później oceniać 😁 idzie to tego ciasta dużo mąki i jogurt naturanlny
UsuńJestem cukiernikiem i to stanowczo za dużo proszku do pieczenia Ubicie jajek też spulchnia
UsuńCiasto bardzo dobre, wszystkim smakowało.
OdpowiedzUsuń5 łyżeczek proszku??? Nie czuć takiej ilości ??
OdpowiedzUsuńDokładnie 5 łyżeczek, ale nie takich z czubatych tylko zwykłych, proszku nie czuć :)
UsuńUdane ciasto i bez wątpienia przepyszne z truskawkami ,mniam....mniam....
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blaszki?😃
są podane nad składnikami :D
UsuńMi wyszedl zakalec Ale nie wiem czemu
OdpowiedzUsuńpiekarnik powinien być dobrze nagrzany, składniki powinny być w temp. pokojowej i należy bardzo krótko mieszać, tylko do połączenia składników :)
UsuńCiasto wyszło pięknie :) Uwielbiam takie szybkie i pyszne wypieki.
OdpowiedzUsuńmoże apetycznie wygląda ,ale ze względu na tak dużą ilość proszku nie zdecyduję się upiec ,w życiu nie dałam na raz takiej ilości proszku do 1 ciasta ,już mi zęby cierpną:P
OdpowiedzUsuńA jaki dodalyscie jogurt, taki gesty ze mozna lyzka nakladac czy rzadki?
OdpowiedzUsuńzwykły jogurt naturalny, nie taki rzadki że się leje, ale też nie taki gęsty, że w nim łyżka stoi :)
UsuńZnając życie wyjdzie mi zakalec jogurtowe mi nie wychodzi ale dam szansę i zrobię dzisiaj ten przepis
OdpowiedzUsuńMi też ciasta jogurtowe nigdy nie wychodzą .Wszystkie składniki muszą mieć jednakową pokojową temperature. To ważne !
UsuńUwielbiam przepisy, w których składniki są podane w szklankach lub łyżkach, ponieważ nie mam wagi.
OdpowiedzUsuńJajkami ubijamy całe z cukrem ? Czy najpierw białko a potem resztę
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie całe jajka :)
UsuńMam zakalec
Usuń50 minut piec z termoobiegiem? mam tylko termoobieg lub grzanie dolne
OdpowiedzUsuńI zakalec. A truskawki na zdjéciu chyba sie nie piekły bo z piekarnima inaczej wyglădajã
UsuńSok z truskawek wlał sié głebiej i w tym miejscu wyglãda jak zakalec.
Usuńproszę przyjrzeć się zdjęciom, są truskawki pokazane przed upieczeniem i po upieczeniu :)
Usuńto nie jest zakalec w takim razie tylko wilgotne ciasto od soku :)
UsuńPiekłam góra dół bez termoobiegu, więc najlepiej piecz do suchego patyczka :)
OdpowiedzUsuńPlacuszek wyszedl super. Puszysty i wysoki, proszku do pieczenia nie czuc. Jesli chodzi o truskawki kupilam mniej soczyste i dzieki temu nie puscily duzo soku i ciasto wypieklo sie bez problemu.
OdpowiedzUsuń5 szklanek mąki? Tak dużo?
OdpowiedzUsuńTak, tyle mąki ;)
UsuńSiedzi w piekarniku, co to bedzie zobaczymy, truskawki puscily sok ale moze mimo to sie uda? ....
OdpowiedzUsuńTo normalne, że truskawki puszczają sok, wszystkie owoce podczas pieczenia puszczają sok ;)
UsuńNo i zakalec. Czas i skladniki zmarmowane. Czulam zw z tym przepisem jest cos nie tak... Skadniki w pokojowej, krotko mieszana, pieczone jak w opisie i dupa a zaraz goscie beda :(
OdpowiedzUsuńTo może piekarnik był za słabo nagrzany? ja ten przepis robię z różnymi owocami nie mam nigdy problemu. Coś musiało pójść nie tak skoro zakalec :)
UsuńDokładnie i to zależy od piekarnika ja musiałam zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia
UsuńCiasto wyszło rewelacyjnie z wyglądu jak i smaku :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne ale zakalec��
OdpowiedzUsuńZamiast jogurtu dałam kefir i ładnie wyrosło Polecam!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest jednym z moich ulubionych. Szybkie proste i przepyszne z różnymi owocami. Tak tyle maki sie daje i tak tyle proszku do pieczenia! Co w tym dziwnego !?! Jak nie chcecie żeby owoce puszczały sok do ciasta to przekrojoną Czesia do góry układać. Ja jeszcze czasem robię kruszonkę do tego. Pycha właśnie zjadłam kawałek że śliwkami. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMam 400ml jogurtu, czy resztę mogę zastąpić śmietaną?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam takiego połączenia
Usuń