Schab pieczony w rękawie, faszerowany marchewką, ogórkiem konserwowym i żółtym serem. Smakuje wyśmienicie i wygląda bardzo efektownie
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego
- 2 ugotowane marchewki
- 4 ogórki konserwowe
- 10 dag sera żółtego
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- sól
- majeranek
- pieprz mielony
- papryka mielona
- ziele angielskie
- liść laurowy
- rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Ogórki kroimy wzdłuż na połowę, a ser w słupki. Następnie ostrym, długim nożem robimy otwór w schabie i nadziewamy go najpierw marchewką, a wokół niej wciskamy połówki ogórka i ser (najłatwiej nadziewać go z obu stron). Na koniec mięso posypujemy solą i przyprawami. Tak przygotowany schab wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem wkładamy do rękawa, wlewamy odrobinę wody, folie spinamy i nakłuwamy. Pieczemy go około 1 godz. w temp. 180 st. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako dodatek do kanapek.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
marchewka marchewką i ogórkiem mięsne obiad ogórki kiszone schab schab faszerowany schab nadziewany schab pieczony schab z serem ser żółty
Mniam, palce lizać.
OdpowiedzUsuńSuper przepis !
OdpowiedzUsuńMega przepis na super schab !
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, muszę taki upiec na niedzielny obiad. Dziękuję za ciekawy przepis...
OdpowiedzUsuńSchabik pierwsza klasa....
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze ale zapowiada się pysznie 😋😋
OdpowiedzUsuń