Zielone ciasto szpinakowe z masą śmietanowo - truskawkową, zachwyci swoim smakiem i wyglądem każdego
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt szpinakowy:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 5 jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 300 ml oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 660 ml śmietanki 30%
- 3 galaretki truskawkowe
- 500 g truskawek
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Rozmrożony szpinak dobrze odparowujemy na suchej patelni, a następnie blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 40 min. tzw. do suchego patyczka. Z przestygniętego biszkoptu odcinamy wierzch ciasta. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy zimny mus truskawkowy. Masę śmietanowo - truskawkową wykładamy na zimny biszkopt i odstawiamy do zastygnięcia.
Z odciętej góry biszkoptu wyskubujemy zieloną część ciasta i obsypujemy nim wierzch.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt szpinakowy ciasta ciasto leśny mech ciasto z truskawkami ciasto ze szpinakiem kostka truskawkowe pole masa śmiatnowo truskawkowa szpinak śmietanka truskawki
Ciasto jak z bajki
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczne. Wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! Z pewnościa wypróbuje w domu :)
OdpowiedzUsuńale super ten zielony kolor,pyszne ciasto !
OdpowiedzUsuńCudowne wygląda.
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić z innej mąki?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam z innej mąki
Usuń