Podudzia z kurczaka zapieczone w sosie koperkowy, super pomysł na niedzielny obiad
Składniki:
- 14 podudzi z kurczaka
- majeranek
- ziarna kopru
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki mąki
- pęczek koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Podudzia myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i ziarnami kopru. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z wodą, mąką i posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałym sosem zalewamy podudzia. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
koperek kurczak na obiad kurczak w sosie koperkowym obiad podudzia podudzia w sosie koperkowym sos koperkowy
Pyszne danie :) takie bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń