Bardzo skuteczna nalewka na wszelkie dolegliwości trawienne
Składniki:
- 1 kg zielonych orzechów włoskich z białym mleczkiem w środku
- 1/2 kg cukru
- 1/2 l czystej wódki 40%
- spirytus
Przygotowanie:
Orzechy kroimy w plasterki wraz z zieloną skórką, wsypujemy do szklanego słoja i zalewamy wódką. Pozostawiamy na około 3 tygodnie pod przykryciem. Po tym okresie zlewamy płyn przez lejek i sitko do butelki.
Pozostałą miazgę orzechową zasypujemy cukrem i pozostawiamy przez około 2-3 tygodnie, aż się rozpuści cukier (od czasu do czasu ruszamy słojem, przyspieszy rozpuszczenie cukru). Powstały syrop wlewamy do butelki z wcześniej zlanym ekstraktem z wódką i dodajemy spirytus (ile syropu tyle spirytusu lub według uznania). Wszystko mieszamy i pozostawiamy do sklarowania. Sklarowaną wódkę przelewamy przez sito do butelek. Nalewka powinna leżakować co najmniej 3 miesiące. Sam syrop bez alkoholu można także przechować w lodówce i wykorzystać w razie dolegliwości trawiennych. Pamiętajmy nalewka to trunek tylko dla dorosłych!
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
nalewka orzechowa nalewka z orzechów włoskich nalewki orzechówka orzechy włoskie
Pyszna nalewka o właściwościach zdrowotnych, polecam.
OdpowiedzUsuńKiedy zbieramy orzechy na nalewkę orzechową?
OdpowiedzUsuńTeraz jest najlepszy czas ;)
UsuńNajlepsza jednak na spirytusie
UsuńOrzechówka - uwielbiam, pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna i zdrowa naleweczka - oczywiście z umiarem ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechówkę, muszę wypróbować ten przepis koniecznie!
OdpowiedzUsuńChętnie bym to spróbował. :)
OdpowiedzUsuńOrzechówka bardzo dobra na żołądek.
OdpowiedzUsuńOrzechówka pierwsza klasa...polecam.
OdpowiedzUsuń