Soczyste plastry schabu pieczone z pieczarkami to idealny pomysł na niedzielny obiad
Składniki:
- około 1 kg schabu
- 10 średnich pieczarek
- przyprawa staropolska
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- 3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Schab kroimy na plastry około 1,5 cm oraz nacieramy solą, pieprzem i przyprawą staropolską. Plastry schabu układamy po bokach naczynia żaroodpornego, a na środku i dookoła dajemy pokrojone w plasterki pieczarki. W międzyczasie mąkę podpalamy na suchej patelni i przestygniętą mieszamy z wodą. Powstałą zawiesiną zalewamy mięso z pieczarkami. Tak przygotowany schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 45 min. Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min. bez przykrycia.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
mięsne mięso wieprzowe obiad pieczarki schab schab pieczony schab pieczony z pieczarkami
Taki obiadek to ja rozumiem :) Pysznie i treściwie :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńw przypadku braku Przyprawy Staropolskiej jakiej mieszanki przypraw należy użyć ??
Tez. Sprobujee
OdpowiedzUsuń