Kruche ciasto z mirabelkami i pianką

Kruche ciasto z mirabelkami i pianką budyniową, znakomicie sprawdzi się do kawy i herbaty

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 200 g masła
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
pianka budyniowa:
  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
dodatkowo:
  • około 300 g mirabelek bez pestek
  • 2 łyżki bułki tartej



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 1 godz. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta, wylepiamy dno blachy i nakłuwamy widelcem. Posypujemy bułką tartą i układamy mirabelki. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na ciasto z mirabelkami. 



Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tarce oraz posypujemy ciasto. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: