Kruche ciasto z mirabelkami i pianką budyniową, znakomicie sprawdzi się do kawy i herbaty
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 200 g masła
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 białek
- 1 szklanka cukru
- 3 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- około 300 g mirabelek bez pestek
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 1 godz. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta, wylepiamy dno blachy i nakłuwamy widelcem. Posypujemy bułką tartą i układamy mirabelki. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na ciasto z mirabelkami.
Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tarce oraz posypujemy ciasto. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z mirabelkami kruche ciasto kruche ciasto z mirabelkami i pianką mirabelki pianka budyniowa
Ciasto wygląda tak pysznie, że aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuń