Pyszne i aromatyczne mięso z indyka pieczone w piekarniku, znakomicie sprawdzi się na obiad
Składniki:
- udo z indyka (około 1 1/2 kg)
- papryka słodka
- przyprawa do drobiu
- majeranek
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
Przygotowanie:
Udo z indyka myjemy i osuszamy. Mięso nacieramy marynatą z soli, pieprzu, majeranku, papryki słodkiej, przyprawy do drobiu i oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Mięso pieczemy pod przykryciem około 1 godz. Następnie odkrywamy, układamy cebulę pokrojoną w piórka i pieczemy jeszcze około 30 min. (długość pieczenia zależy od wielkości mięsa). Indyka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
drób indyk indyk pieczony mięsne mięso z indyka niedzielny obiad z piekarnika obiad udo z indyka
WITAJ Twojego bloga przegladam razem z corka codziennie,lubi go bardzo,wiec gdy rankiem mamy chwile czasu wchodzimy i patrzymy czy cos dodalas.Mysle ze mala juz niedlugo tez zacznie cos tworzyc poki co ma 7 lat i tak samo lubi kuchnie Dziekuje ze dajesz nam radosc i czekamy na kolejne wpisy.W wolnej chwili zapraszqam do siebie dopiero zaczynam lecz bedzie mi milo jesli pozostawisz po sobie swoj slad pozdrawiam paulina moj blog to modnybuziaczek177.blogspot.com
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne mięsko :) Dania z piekarnika zawsze się sprawdzają :)
OdpowiedzUsuń