Ekspresowe w przygotowaniu placuszki z cukinią. Znakomicie sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia i na deser
Składniki:
- 1 nieduża cukinia
- 400 g jogurtu naturalnego
- około 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do cukinii dodajemy jogurt naturalny, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wszystkie składniki mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ilość dodanej mąki zależy od ilości soku w cukinii. Placuszki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Gotowe podajemy z miodem, dżemem, czekoladą lub innymi dodatkami.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cukinia jogurt naturalny placuszki na słodko placuszki z cukinią placuszki z cukinii przekąski racuszki
Super, jutro robię na obiad ;-D
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDzisia smazylam w wersji bezglutenowej:zamienilam make na bezglutenowa mix ,reszta bz.,przy smazeniu dodalam jednak niewielka ilosc oleju ��Wyszly bardzo smaczne i syte!
OdpowiedzUsuńCzy w środku wychodzą takie mokre przez cukinie czy po prostu moje niw chca sie usmażyć od środka? Zastanawiam się też jakby to ciasto zamiast usmażyć, upiec w piekarniku.
OdpowiedzUsuńw środku są jak placuszki z jabłkami, lekko wilgotne, ale nie surowe :)
UsuńPyszne :) super przepis, polecamy
OdpowiedzUsuń