Surówka jak u chińczyka, zachowuje świeżość do tygodnia czasu i jest ciągle smaczna
Składniki:
- 1/3 główki kapusty
- 2 marchewki
- sól i pieprz
- 5 łyżek octu
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, a marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do warzyw dodajemy ocet, cukier i olej. Całość dokładnie mieszamy i ugniatamy ręką lub lekko ubijamy. Surówkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przechowujemy w lodówce.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta sałatki surówka surówka jak u chińczyka surówka obiadowa surówka tygodniówka surówka z kapusty i marchewki
Pyszna klasyczna surówka 😊 Również taką robię i bardzo lubię 😊
OdpowiedzUsuńTaka zwyczajna surówka.
OdpowiedzUsuńDodałabym paprykę i koniecznie koperek, bądź zieloną pietruszkę. Tak robię i bardzo nam smakuje.
OdpowiedzUsuńdodanie zielonego koperku lub pietruszki może spowodować psucie się sałatki :) więc jeżeli ktoś chce dłużej przetrzymywać, to nie wiem czy to się sprawdzi, a surówka i tak jest bardzo smaczna :)
UsuńSerio nie popsuje się po 2-3 daniach?
OdpowiedzUsuńNie popsuje się, mamy tutaj ocet, który konserwuje. Sałatka oczywiście musi być przechowywana w lodówce i spokojnie tyle wytrzyma oraz będzie smaczna :)
UsuńNic nowego, zgadza się, ale jakie dobre :)
OdpowiedzUsuńBez tego octu! Lepszy i zdrowszy sok z cytryny!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze paprykę i czosnek jest super smaczna. 😋
OdpowiedzUsuńOcet, powinien być ryżowy. Nieporównywalnie lepszy do azjatyckiej surówki.
OdpowiedzUsuńTeż taką robię. Dodaję jeszcze czerwoną cebulę.
OdpowiedzUsuńTaka ilość cukru to chyba porażka
OdpowiedzUsuńTeż robię siedmiodniowe i" jak u chińczyka" ale zupełnie inaczej, bo dla mnie to różne sałatki. Ta jest dość uboga. Siedmiodniowka ma u mnie więcej składników i dodaję zagotowaną, gorącą zalewę z oleju, octu, wody i przypraw. Kapusta wtedy zmięknie, a przede wszystkim lepiej połączy się i zyskuje na smaku.
OdpowiedzUsuńTo musi być ocet ryżowy, inaczej nie smakuje jak u Chińczyka.
OdpowiedzUsuń