Szynka pieczona w kapuście

Plastry szynki pieczone w białej kapuście z pieczarkami, znakomity pomysł na rodzinny obiad

Składniki:

  • pół główki kapusty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki kminku
  • 700 g szynki w kawałku
  • przyprawa staropolska
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 6 pieczarek



Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, mieszamy z kminkiem i sparzamy wrzątkiem. Następnie kapustę mieszamy z koncentratem. Olej mieszamy z przyprawą staropolską, solą, pieprze, papryką słodką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szynkę kroimy na plastry i nacieramy przygotowaną marynatą. Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę kapusty, układamy pokrojone w plasterki pieczarki, szynkę i przykrywamy resztą kapusty. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 1 godz. i 30 min.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Na jakie plasterki kroimy szynkę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, smaczne danie. Dziękuję za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. z karkówką jest o niebo lepsze.szynka jest za sucha

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilem to danie uzywając kapusty kiszonej. Nawet nie wiem kiedy to sie zjadlo - takie puszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samą kiszoną zamiast zwykłej kapusty? Ile Pan jej użył do tej ilości mięsa i pieczarek?

      Usuń