Plastry szynki pieczone w białej kapuście z pieczarkami, znakomity pomysł na rodzinny obiad
Składniki:
- pół główki kapusty
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki kminku
- 700 g szynki w kawałku
- przyprawa staropolska
- sól i pieprz
- papryka słodka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 6 pieczarek
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, mieszamy z kminkiem i sparzamy wrzątkiem. Następnie kapustę mieszamy z koncentratem. Olej mieszamy z przyprawą staropolską, solą, pieprze, papryką słodką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Szynkę kroimy na plastry i nacieramy przygotowaną marynatą. Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę kapusty, układamy pokrojone w plasterki pieczarki, szynkę i przykrywamy resztą kapusty. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 1 godz. i 30 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta mięsne obiad pieczarki szynka szynka pieczona szynka pieczona w kapuście szynka w kapuście szynka wieprzowa szynka z piekarnika
Takie dania bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńNa jakie plasterki kroimy szynkę?
OdpowiedzUsuńokoło 1 cm
UsuńZrobiłam, smaczne danie. Dziękuję za pomysł.
OdpowiedzUsuńz karkówką jest o niebo lepsze.szynka jest za sucha
OdpowiedzUsuńZrobilem to danie uzywając kapusty kiszonej. Nawet nie wiem kiedy to sie zjadlo - takie puszne
OdpowiedzUsuńZ samą kiszoną zamiast zwykłej kapusty? Ile Pan jej użył do tej ilości mięsa i pieczarek?
Usuń