Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 330 ml śmietanki 30%
- 250 ml wrzątku
- 3 galaretki agrestowe
- 1 kg wiśni
- 3 galaretki wiśniowe
- około 200 g herbatników
Przygotowanie:
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy ser z wiaderka i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę agrestową. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia.
W międzyczasie wiśnie myjemy, drylujemy i gotujemy na małym ogniu. Owoce muszą puścić sok, ale nadaj mają być jędrne. Następnie wsypujemy galaretki wiśniowe i mieszamy do rozpuszczenia. Zimne wiśnie wykładamy na zastygniętą masę serową i wstawiamy do stężenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto wiśniowe ciasto z wiśniami ciasto z wiśniami i galaretką masa serowa ser z wiaderka śmietanka wiśnie wiśniowiec bez pieczenia
Ile wody do wiśni, czy dodać cukier,galaretki wsypać w proszku?
OdpowiedzUsuńtak jak w przepisie, proszę czytać uważnie :) same wiśnie bez wody i cukru, a galaretki wsypujemy :)
Usuńprzymierzam się do tego ciasta, ale bez cukru będzie słodkie?
OdpowiedzUsuńto zależy jak słodkie ciasta lubicie, wg mnie z cukrem będzie za słodkie. Galaretki mają wystarczającą ilość cukru w sobie :)
UsuńTak bo galaretka jest słodka
UsuńBardzo lubię takie ciasta bez pieczenia :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńA wersja fit?? Czym mozna zastapic smietane?
OdpowiedzUsuńmożesz dodać jogurt, ale po ubiciu śmietanki masa nabiera lekkości. Nie wiem czy taki efekt uzyskasz z jogurtem, ale w smaku powinno być dobre :)
UsuńA maliny mogą być?
Usuńmyślę, że tak :)
Usuń3 galaretki rozpuszczamy w jednej szkl.wody?
OdpowiedzUsuńtak
Usuńpyszne
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne wczoraj robiłam dziś próbuje wszystko wg przepisu jest dość słodkie jedynie do masy serowej dosypalam troszkę cukru pudru bo mój ser był mało słodki pomimo 3 galaretek szkoda że nie mogę dodać zdjęcia ale z czystym sercem polecam ����
OdpowiedzUsuńCiasteczko pyszne. Nie trzeba dodawać cukru, bo galaretki są słodzone. Moja rodzina je uwielbia. Robię wiśnie do słoików, żeby nie trzeba było czekać na sezon wiśniowy. Polecam serdecznie. Raz spróbujesz, a zakochasz się w tym ciasteczku. Po prostu PYCHA.
OdpowiedzUsuńChciałem tylko zapytać o te wiśnie w galarecie.poprostu wsypuję galaretki do wiśni z tym sokiem co puściły i wymieszać do rozpuszczenia się galaretki?czy mam wymieszać galaretkę w winie i po ostudzeniu wylać z wisniami
OdpowiedzUsuńgalaretki wsypujemy do wiśni i mieszamy do rozpuszczenia, wina nie dodajemy, robimy tak jak w przepisie
UsuńJak długo mniej więcej mają gotować się wiśnie?
OdpowiedzUsuńKilka minut, żeby się nie rozpadły. Najlepiej kontrolować
UsuńOgólnie ciasto wyszło, w smaku pycha, jedyny minus że galaretka ta na górze z wiśniami jest trochę gumowata ciężko się przebić przez nią... Nie wiem czy wam też tak wyszło?
OdpowiedzUsuńSkoro wyszło gumowate, to może wiśnie puściły mało soku, były "suche" przez co zostało za dużo wysypanej galaretki
UsuńCzy może być kompot i sok z wiśni i tylko do tego galaretki dodać.
OdpowiedzUsuńTak
UsuńProszę wymiary blaszki
OdpowiedzUsuń25x36
UsuńCzy wiśnie można zastąpić świeżymi truskawkami? Jeśli tak, w jakiej ilości dodać truskawek? 1 kg, tak jak wiśni?
OdpowiedzUsuńoczywiście, że można, ja truskawki pokroiłabym w ćwiartki lub na połówki i dałabym tyle, żeby było ich sporo, ale wszystkie były przykryte galaretką.
OdpowiedzUsuń