Ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z masą budyniową i herbatnikami, super na upalne dni
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 1 i 1/2 l mleka
- 2 cukry wanilinowe
- 12 łyżek cukru
- 12 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- około 250 g herbatników kakaowych
- około 100 g herbatników maślanych
Przygotowanie:
Do 1 szklanki mleka wsypujemy mąki i dodajemy jajka. Wszystko dokładnie rozbijamy trzepaczką, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Całość zagotowujemy, odstawiamy z ognia i mieszamy tak długo, aż będzie gładka masa. Pozostawiamy masę do wystygnięcia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników kakaowych, wykładamy połowę masy.
Następnie wykładamy resztę masy i układamy kolejną warstwę herbatników kakaowych. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby herbatniki zmiękły.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
budyniowiec budyniowiec na herbatnikach ciasta ciasto bez pieczenia ekspresowy budyniowiec bez pieczenia herbatniki masa budyniowa top ciasta bez pieczenia
idealnie kremowy, musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto :) Coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńUżywamy całych jajek czy tylko żółtka?
OdpowiedzUsuńtak jak w przepisie - całych :)
Usuńczy mozna zrobic polewe
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
UsuńCzy te łyżki mają być czubate czy płaskie no i jeszcze łyżka łyżce nie równa !
OdpowiedzUsuńużywamy łyżki stołowej, obiadowej. Łyżka z małym brzuszkiem, ma nie być czubata, ani płaska :)
UsuńJak zapomniałam o mące ziemniaczanej to wyjdzie mi ciasto?
OdpowiedzUsuńjeżeli budyń zgęstnieje i nie będzie rzadki to tak :)
UsuńOk dziękuję bardzo 😃
UsuńA można dać normalny budyń?
OdpowiedzUsuńna zwykły budyniu nie robiłam :)
Usuńa moozemy zastapic make pszenna inna maka ?
OdpowiedzUsuńz inną mąką nie próbowałam :)
UsuńCzy tam idzie 2l mleka
OdpowiedzUsuńnie, tak jak podane 1,5 litra
UsuńDziś będę robila��apetycznie wygląda ��
OdpowiedzUsuńCzy budyn tez mozna dodac
OdpowiedzUsuńja nie dodaję, jest tyle mąki, że dodatkowego budyniu nie potrzeba :)
UsuńA gdzie w przepisie jest informacja o budyniu?bo w tytule owszem a w przepisie? Nie pisze ile go dodac
OdpowiedzUsuń.
budyniu nie dodajemy, budyń gotujemy z podanych składników, tak jak w przepisie :)
UsuńPrzepis przygotowany z uwagą . Wszystko zważone . Grudy zamiast gładkiej masy . Nie polecam...
OdpowiedzUsuńNa ile wkładamy przygotowane ciasto do lodówki żeby zmiękło
OdpowiedzUsuń2-3 godz.
Usuńżeby stwardniało i się nie rozleciało
OdpowiedzUsuńJakie Wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńjest podany nad składnikami
UsuńGabriela Borowiec, ha ha podziwiam za cierpliwość...
OdpowiedzUsuńWłaśnie robie dla syna i dla siebie też... Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńTen krem ma wystygnac? I później dodać masło?
OdpowiedzUsuńMasę gotujemy z masłem
UsuńPychota, wyszedł super 😊
OdpowiedzUsuńCzy masa musi być wystygnieta całkowicie żeby polać ja na herbatniki?
OdpowiedzUsuńmoże być letnia
UsuńJa dodaję budyń śmietankowy w proszku zamiast mąki ziemniaczanej. Pyszny przepis. Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa mikserem traktuję budyń. Jest gładki i puszysty. Pyszne ciasto.
UsuńNiezbyt smaczne ciasto, traktowane mikserem nie miało grudek, ale jakieś takie mączne wyszło i na dodatek ciężko się kroi. Trzymałam się ściśle przepisu.
OdpowiedzUsuńCzytając komentarze, wiem czego zdecydowanie nie chcę w życiu robić :-) pisać przepisów w internecie he,he,he szlag by mnie trafił po jednym już chyba :-) Jak to nie czytają uważnie, jak to nie wiedzą z czego składa się budyń, jęczą, bręczą, zero wyobraźni i myślenia. Logiczne, że czuć mąkę jak nie dogotowana masa :-)
OdpowiedzUsuńCiasto w którym połączymy budyń z masłem zawsze pyszne ;-) no i fakt, nigdy nie kroi się tak łatwo jak drożdżowy:-)
Zrobiłam, ściśle według przepisu. W lodówce 5 h i niestety się rozlatuje, nie można pokroić na ładne porcje. Dodam że po ugotowaniu i nakładaniu budyń był ładnie gęsty.
OdpowiedzUsuń