Jabłecznik bez pieczenia z masą śmietanową i herbatnikami, znakomicie sprawdzi się w upalne dni
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
masa jabłkowa:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier do smaku
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 galaretka przezroczysta
- 200 ml wrzątku
- 250 g herbatników
- 50 g startej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wstawiamy na mały ogień, dusimy do rozpadnięcia się jabłek oraz słodzimy do smaku. Następnie wsypujemy galaretki cytrynowe, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, wykładamy tężejącą, zimną masę jabłkową i przykrywamy warstwą ciastek.
W międzyczasie galaretkę przezroczystą rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę. Powstałą piankę wylewamy na herbatniki i odstawiamy do stężenia. Zastygnięte ciasto posypujemy gorzką czekoladą.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z jabłkami galaretki jabłecznik jabłecznik bez pieczenia jabłecznik z pianką jabłka szarlotka śmietanka top ciasta bez pieczenia
Bardzo apetycznie wygląda i na pewno smakuje genialnie 😊
OdpowiedzUsuńRozumiem, że galaretek wcześniej nie rozpuszczamy tylko dodajemy proszek?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńDzięki! Zaraz robię:-)
OdpowiedzUsuńGdzie mogę kupic taka przezroczysta galaretke?
OdpowiedzUsuńna przykład: w tesco, kauflandzie, leclercu
UsuńPolecam! Szybkie, efektowne, a przede wszystkim pyszne��
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne,dziękuję.
OdpowiedzUsuńZważyła mi się śmietanka gdy dodawałam galaretkę.
OdpowiedzUsuńgalaretka była za ciepła:) musi być zimna lekko tężejąca :)
UsuńJaka to jest galaretka przezroczysta?
OdpowiedzUsuńdo kupienia w hipermarketach
UsuńCzy można zmienić galaretkę na cytrynową
OdpowiedzUsuńoczywiście
UsuńCzy do jabłek daje sie wode??
OdpowiedzUsuńNie, robimy tak jak w przepisie
UsuńCzy garaletki cytrynowe wsypujemy do rozpuszczenia sie masy jablkowej i bez rozrabiania wody??
OdpowiedzUsuńTak, robimy tak jak w przepisie
UsuńA czy można zmieszać pół na pół śmietanę 30% z 250 g mascarpone? I jaka odmiana jabłek?
OdpowiedzUsuńmożna zmieszać, jabłka używam takie jakie akurat mam w domu
UsuńMożna użyć śmietanki 36% ?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń