Proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia smakiem przypominające batonik Kinder Bueno
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 szklanki mleka w proszku
- 50 g masła
- 2 łyżki miodu
- 250 g serka mascarpone
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- około 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- 100 g mlecznej czekolady
- około 250 g herbatników maślanych
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy miód, masło i mleko w proszku. Podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia składników. Masę zdejmujemy z ognia oraz dodajemy mielone orzechy i mieszamy. Następnie dodajemy połowę serka mascarpone i ponownie mieszamy. Pozostałą śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywno i partiami dodajemy przestygniętą masę. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników oraz wykładamy masę orzechową i przykrywamy koleją warstwą ciastek.
W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy śmietankę, masło oraz czekoladę. Przestygniętą masę czekoladową rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Odstawiamy do zastygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i robimy nią wzroki. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
baton kinder bueno batonik ciasta ciasto batonik ciasto kinder bueno czekolada kinder bueno bez pieczenia orzechy serek mascarpone śmietanka top ciasta bez pieczenia
Pyszniutkie
OdpowiedzUsuńMega smaczne ciasto 😊
OdpowiedzUsuńwygląda naprawde pyszie :*
OdpowiedzUsuń<3jestem nowa :( F4F
https://clickastris.blogspot.com/ <3
nie lubię tego batonika,ale ciekawa jestem jak smakuje ciasto
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś. Do lodówki wstawilam około godz 14tej.masa jeszcze nie zastygla.czy będąc w lodówce cała noc masa zastygnie?
OdpowiedzUsuńmasa po zrobieniu powinna mieć konsystencję budyniu, a w lodówce zastyga a trwałą masę. Czy aby na pewno zrobiłaś wszystko tak jak w przepisie i zachowałaś proporcje?
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam że tak późno odpisuję. Wyszło pyszne. Na pewno będzie powtórka. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńA czy masę trzeba wystudzic prEcp dodaniem serka mascarpone?
OdpowiedzUsuńmożna dodać do letniej, ale nie może być gorąca
UsuńPróbowała Pani tym kremem przełozyc biszkopt? Np czekoladowy? Czy to byłoby dobre połączenie?
OdpowiedzUsuńniestety biszkoptu nie przekładałam
Usuńa połączenie orzechów laskowych i nerkowca?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam, trzeba sprawdzić
UsuńRobiłam i mnie niestety nie zachwyciło ,krem w smaku nijaki konsystencja tez taka dziwna po zrobieniu miąłam wrazenie ,że jakas część przepisu została pominięta...Spróbowałam ale drugi raz nie zrobię:-)
OdpowiedzUsuń