Świetny pomysł na przechowywanie pomidorów, które można użyć w zimie zarówno do robienia zup jak i sosów
Ilość: 20 słoików (300 ml)
Składniki:
- 7 kg pomidorów (najlepiej lima)
- 12 płaskich łyżek soli
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Następnie przepuszczamy przez maszynkę do wyciskania soków z warzyw i owoców lub gotujemy do miękkości oraz przecieramy przez sito, na którym pozostają pestki i skórki. Miąższ z pomidorów wlewamy do dużego garnka i dodajemy sól. Wyciśnięte pestki i skórki wyrzucamy. Przecier gotujemy około 15 min. od czasu do czasu mieszając, aż zniknie powstająca piana.
Gotowy wlewamy go do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min. Przygotowany w ten sposób przecier pomidorowy doskonale przetrwa zimę w piwnicy i się nie zepsuje.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowy przecier pomidorowy koncentrat pomidorowy pomidory pomidory na zimę przecier pomidorowy przecier pomidorowy na zimę przetwory przetwory z pomidorów sos na zimę
Pomodory parzę ,obieram ze skórki,traktuję blenderem ,do słoików i pasteryzuję.Po robocie i kłopocie
OdpowiedzUsuńTo najlepszy i najprostszy sposób na przecier pomidorowy.
UsuńBardzo lubie domowy przecier :) Jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńPolecam również do słoika dodać 1 lub 2 całe pomidory bez skórki i wtedy zalać tym przecierem :)Świetny, gęsty dodatek np do Spagetti lub pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńJa wlewam gorący przecier do słoika i nigdy nie pasteryzuje przetrzyma do następnej zimy i jest tak smaczny jak na początku
OdpowiedzUsuńTeż tak robię.i trzymają całą zimep9
UsuńMożna wlać lyzeczkę. oliwy do każdego słoika bez pasteryzacji.
OdpowiedzUsuńTeż tak robię...
OdpowiedzUsuńcałe życie parzę i obieram, ale wyciskarka do soków to genialny zamiennik tej czynności! dziękuję
OdpowiedzUsuńPestki i skórki wyrzucacie. A to przecież najlepszy materiał na zupkę pomidorową, włoszczyzna+ obgotować dodać przyprawy i na dnie zostaną pestki i niechciane pozostałości.
OdpowiedzUsuń