Przecier pomidorowy na zimę

Świetny pomysł na przechowywanie pomidorów, które można użyć w zimie zarówno do robienia zup jak i sosów

Ilość: 20 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 7 kg pomidorów (najlepiej lima)
  • 12 płaskich łyżek soli



Przygotowanie:

Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Następnie przepuszczamy przez maszynkę do wyciskania soków z warzyw i owoców lub gotujemy do miękkości oraz przecieramy przez sito, na którym pozostają pestki i skórki. Miąższ z pomidorów wlewamy do dużego garnka i dodajemy sól. Wyciśnięte pestki i skórki wyrzucamy. Przecier gotujemy około 15 min. od czasu do czasu mieszając, aż zniknie powstająca piana. 



Gotowy wlewamy go do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min. Przygotowany w ten sposób przecier pomidorowy doskonale przetrwa zimę w piwnicy i się nie zepsuje.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Pomodory parzę ,obieram ze skórki,traktuję blenderem ,do słoików i pasteryzuję.Po robocie i kłopocie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najlepszy i najprostszy sposób na przecier pomidorowy.

      Usuń
  2. Bardzo lubie domowy przecier :) Jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam również do słoika dodać 1 lub 2 całe pomidory bez skórki i wtedy zalać tym przecierem :)Świetny, gęsty dodatek np do Spagetti lub pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja wlewam gorący przecier do słoika i nigdy nie pasteryzuje przetrzyma do następnej zimy i jest tak smaczny jak na początku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak robię.i trzymają całą zimep9

      Usuń
  5. Można wlać lyzeczkę. oliwy do każdego słoika bez pasteryzacji.

    OdpowiedzUsuń
  6. Też tak robię...

    OdpowiedzUsuń
  7. całe życie parzę i obieram, ale wyciskarka do soków to genialny zamiennik tej czynności! dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Pestki i skórki wyrzucacie. A to przecież najlepszy materiał na zupkę pomidorową, włoszczyzna+ obgotować dodać przyprawy i na dnie zostaną pestki i niechciane pozostałości.

    OdpowiedzUsuń