Pulchne ciasto na zsiadłym mleku

Pulchne ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu i znakomicie sprawdzi się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju
  • 400 g zsiadłego mleka
  • 4 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
kruszonka:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
dodatkowo:
  • około 500 g śliwek
  • masło + bułka tarta do przygotowania formy



Przygotowanie:

Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie krótko miksując dodajemy olej i zsiadłe mleko. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i krótko mieszamy mikserem do połączenia składników. Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i układamy śliwki. Z masła, mąki oraz cukru pudru zagniatamy kruszonkę i posypujemy wierzch ciasta.



Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 min.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

28 komentarzy:

  1. jakie wysokie wyrosło ,pyszne ciasto !

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, a dodatkowo te śliwki. Mniam 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie zrobić wygląda bardzo smacznie ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto szybkie do zrobienia, bardzo smaczne, smakowało domownikom i gościom. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam z jabłkami i śliwkami, teraz tylko ze śliwkami i powiem jedno, za każdym razem było
    przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda! a szklanka to 200? czy 250g? chciałam się upewnić

    OdpowiedzUsuń
  7. Termoobieg czy tylko góra dół?

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie piekę go kolejny raz, póki są śliwki. jest super i wychodzi taki wysoki jak na zdjęciu. Bardzo mało pracy przy nim, a jaki smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  9. zsiadłe mleko z lodówki czy w temp. pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej żeby składniki były w temp. pokojowej :)

      Usuń
  10. Właśnie piekę ale z jablkami bez kruszonki

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę zrobić ocenię jak spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy może być kefir zamiast kwaśnego mleka?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto jest przepyszne i mało problemowe. Ja robiłam z truskawkami i jagodą. Pycha!
    Dzisiaj robię drugi raz - tym razem z maliną.
    Polecam!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam z czerwoną porzeczką,wyszło pyszne

    OdpowiedzUsuń
  15. Super!!!Dodam tylko żeby piec do suchego patyczka.

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo dużo proszku do pieczenia , czy w cieście się go nie wyczuwa ?

    OdpowiedzUsuń
  17. A u mnie zakalec wyszedl

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto pyszne, dla mnie zbyt słodkie, ale to nic straconego wystarczy dostosować ilość cukru pod swoje podniebienie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy mogę zamiast kwaśnego mleka dać maślankę? Na przykład ( nie lubię zsiadłego mleka, po naszemu ) A kefir to też kwaśne mleko ( jak by ktoś nie wiedział) Ale dam mniej proszku do pieczenia niż piszę w przepisie ( 2 łyżeczki) I też cukru.

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzisiaj zrobiłam to ciasto wyszło przepyszne 😉

    OdpowiedzUsuń