Pulchne ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu i znakomicie sprawdzi się, gdy mamy ochotę na coś słodkiego
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 400 g zsiadłego mleka
- 4 i 1/2 szklanki mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- około 500 g śliwek
- masło + bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie krótko miksując dodajemy olej i zsiadłe mleko. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i krótko mieszamy mikserem do połączenia składników. Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i układamy śliwki. Z masła, mąki oraz cukru pudru zagniatamy kruszonkę i posypujemy wierzch ciasta.
Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto na zsiadłym mleku ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami ciasto ze śliwkami ciasto ze śliwkami i kruszonką pulchne ciasto pulchne ciasto na zsiadłym mleku śliwki zsiadłe mleko
jakie wysokie wyrosło ,pyszne ciasto !
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, a dodatkowo te śliwki. Mniam 😊
OdpowiedzUsuńWygląda super!
OdpowiedzUsuńWyprobuje zobaczymy😙
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić wygląda bardzo smacznie ❤
OdpowiedzUsuńCiasto szybkie do zrobienia, bardzo smaczne, smakowało domownikom i gościom. Polecam :)
OdpowiedzUsuńRobiłam z jabłkami i śliwkami, teraz tylko ze śliwkami i powiem jedno, za każdym razem było
OdpowiedzUsuńprzepyszne.
Super wygląda! a szklanka to 200? czy 250g? chciałam się upewnić
OdpowiedzUsuń250 g :)
UsuńTermoobieg czy tylko góra dół?
OdpowiedzUsuńu mnie góra dół :)
UsuńWłaśnie piekę go kolejny raz, póki są śliwki. jest super i wychodzi taki wysoki jak na zdjęciu. Bardzo mało pracy przy nim, a jaki smaczny.
OdpowiedzUsuńzsiadłe mleko z lodówki czy w temp. pokojowej?
OdpowiedzUsuńnajlepiej żeby składniki były w temp. pokojowej :)
UsuńWłaśnie piekę ale z jablkami bez kruszonki
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić ocenię jak spróbuję
OdpowiedzUsuńCzy może być kefir zamiast kwaśnego mleka?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńCiasto jest przepyszne i mało problemowe. Ja robiłam z truskawkami i jagodą. Pycha!
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię drugi raz - tym razem z maliną.
Polecam!!! :-)
Zrobiłam z czerwoną porzeczką,wyszło pyszne
OdpowiedzUsuńSuper!!!Dodam tylko żeby piec do suchego patyczka.
OdpowiedzUsuńBardzo dużo proszku do pieczenia , czy w cieście się go nie wyczuwa ?
OdpowiedzUsuńnie
UsuńA u mnie zakalec wyszedl
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, dla mnie zbyt słodkie, ale to nic straconego wystarczy dostosować ilość cukru pod swoje podniebienie 🙂
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy mogę zamiast kwaśnego mleka dać maślankę? Na przykład ( nie lubię zsiadłego mleka, po naszemu ) A kefir to też kwaśne mleko ( jak by ktoś nie wiedział) Ale dam mniej proszku do pieczenia niż piszę w przepisie ( 2 łyżeczki) I też cukru.
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam to ciasto wyszło przepyszne 😉
OdpowiedzUsuń