Sałatka z pomidorów na zimę

Prosta w przygotowaniu sałatka z pomidorów do słoików. Zimą znakomicie sprawdzi się jako dodatek do obiadów, sałatek czy na kanapki

Ilość: 9 słoików (300 ml)

Składniki:

  • 2 kg twardych pomidorów
  • 5 cebul
  • 9 łyżek oleju
zalewa:
  • 4 - 5 dużych liści laurowych
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 18 ziaren pieprzu
  • 1 l wody
  • 100 ml octu 10%
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru



Przygotowanie:

Cebulę i umyte pomidory ze skórką kroimy w plastry. W wyparzonych słoikach układamy warstwowo pomidory i cebulę. Z wody, octu, soli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu gotujemy zalewę. Do każdego słoika z zalewy wyławiamy i wkładamy po kawałku liścia laurowego, 1 ziarenku ziela angielskiego i dwie kulki pieprzu. Następnie zalewamy zalewą i wlewamy po jednej łyżce oleju.



Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy gotując w wodzie około 3 - 5 min. (im dłużej gotujemy, tym bardziej będą miękkie pomidory).

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

24 komentarze:

  1. Ależ pięknie układasz w słoikach, miód na moje oczy <3

    OdpowiedzUsuń
  2. takiej jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe :) ,ale czy pomidory sie nie rozciapią .Czy to zdjecie to po pasteryzacji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdjęcie jest po pasteryzacji, jak użyjemy twardych pomidorów to będą dobre, nie zrobi się ciapka :)

      Usuń
  4. Robiłam podobną, tylko jeszcze dodatkowo z cukinią. Muszę zrobić w tym roku. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię z zielonych pomidorów. ZIELONE POMIDORY PODŁUŻNE umyć.obrać ze skórki nożykiem do jarzyn. Pokroić na krążki grubości ok.6 mm.Układać w słoiku na przemian z plastrami cebuli oraz kawałkami papryki czerwonej.Zalać gorącą zalewą i pasteryzować ok. 15 min.od momentu zagotowania.Odstawić na nakrętkach.ZALEWA : podaję proporcję na 1 litr wody.
    Litr wody, 40 dkg.cukru, 200 ml.octu 10 % ziele, listek / po parę sztuk /

    OdpowiedzUsuń
  6. a ten olej to musi byc? Wlasciwie po co? Smaku to on raczej nie daje a to dodatkowe kalorie...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej jest jako konserwant, jest tu go niewielka ilość więc nie martwiła bym się o kalorie, ale jeżeli Ci tak bardzo przeszkadza to możesz pominąć.

      Usuń
  7. Czy słoiki zalewać gorącą zalewą ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy tylko ja uważam, że wychodzą za kwaśne? Zdecydowanie za dużo octu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ilość octu można dostosować do własnych preferencji, dla nas taka ilość jest odpowiednia i nie są kwaśne. Octu idzie tu stosunkowo mało do ilości wody

      Usuń
    2. Po jakim czasie jest gotowa do spożycia

      Usuń
  9. Szukalam salatki z czerwonych pomidorów na zimę i zdecydowalam ze skorzystam z tego przepisu dokladnie tak jak podano. Mam nadzieje na smakowity dodatek do obiadu w zimie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Po pasteryzacji kilka słoików ma nadal wypukłe wieczko (w innych środek wieczka jest wklęsły) czy to oznacza, że pasteryzacja była nieprawidłowa i szybko się zepsują?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wieczka mogą być uszkodzone, takie słoiki najlepiej schować do lodówki i zjeść w miarę szybko

      Usuń
  11. Martwi mnie ta cebula. Czy ta pasteryzacja nie za krótka bo cebula lubi się psuć

    OdpowiedzUsuń