Prosta w przygotowaniu sałatka z pomidorów do słoików. Zimą znakomicie sprawdzi się jako dodatek do obiadów, sałatek czy na kanapki
Ilość: 9 słoików (300 ml)
Składniki:
- 2 kg twardych pomidorów
- 5 cebul
- 9 łyżek oleju
- 4 - 5 dużych liści laurowych
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 18 ziaren pieprzu
- 1 l wody
- 100 ml octu 10%
- 3 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Cebulę i umyte pomidory ze skórką kroimy w plastry. W wyparzonych słoikach układamy warstwowo pomidory i cebulę. Z wody, octu, soli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu gotujemy zalewę. Do każdego słoika z zalewy wyławiamy i wkładamy po kawałku liścia laurowego, 1 ziarenku ziela angielskiego i dwie kulki pieprzu. Następnie zalewamy zalewą i wlewamy po jednej łyżce oleju.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy gotując w wodzie około 3 - 5 min. (im dłużej gotujemy, tym bardziej będą miękkie pomidory).
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula pomidory przetwory przetwory z pomidorów sałatka z pomidorów do słoików sałatka z pomidorów na zimę
Pyszna sałatka :) Mniam...
OdpowiedzUsuńpyszotka,dziękuję
OdpowiedzUsuńAleż pięknie układasz w słoikach, miód na moje oczy <3
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńtakiej jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńCiekawe :) ,ale czy pomidory sie nie rozciapią .Czy to zdjecie to po pasteryzacji ?
OdpowiedzUsuńzdjęcie jest po pasteryzacji, jak użyjemy twardych pomidorów to będą dobre, nie zrobi się ciapka :)
UsuńRobiłam podobną, tylko jeszcze dodatkowo z cukinią. Muszę zrobić w tym roku. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa robię z zielonych pomidorów. ZIELONE POMIDORY PODŁUŻNE umyć.obrać ze skórki nożykiem do jarzyn. Pokroić na krążki grubości ok.6 mm.Układać w słoiku na przemian z plastrami cebuli oraz kawałkami papryki czerwonej.Zalać gorącą zalewą i pasteryzować ok. 15 min.od momentu zagotowania.Odstawić na nakrętkach.ZALEWA : podaję proporcję na 1 litr wody.
OdpowiedzUsuńLitr wody, 40 dkg.cukru, 200 ml.octu 10 % ziele, listek / po parę sztuk /
Robiłam pychotka
OdpowiedzUsuńa ten olej to musi byc? Wlasciwie po co? Smaku to on raczej nie daje a to dodatkowe kalorie...:)
OdpowiedzUsuńOlej jest jako konserwant, jest tu go niewielka ilość więc nie martwiła bym się o kalorie, ale jeżeli Ci tak bardzo przeszkadza to możesz pominąć.
UsuńCzy słoiki zalewać gorącą zalewą ?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńCzy tylko ja uważam, że wychodzą za kwaśne? Zdecydowanie za dużo octu.
OdpowiedzUsuńilość octu można dostosować do własnych preferencji, dla nas taka ilość jest odpowiednia i nie są kwaśne. Octu idzie tu stosunkowo mało do ilości wody
UsuńPo jakim czasie jest gotowa do spożycia
Usuńpo kilku dniach
UsuńSzukalam salatki z czerwonych pomidorów na zimę i zdecydowalam ze skorzystam z tego przepisu dokladnie tak jak podano. Mam nadzieje na smakowity dodatek do obiadu w zimie.
OdpowiedzUsuńPo pasteryzacji kilka słoików ma nadal wypukłe wieczko (w innych środek wieczka jest wklęsły) czy to oznacza, że pasteryzacja była nieprawidłowa i szybko się zepsują?
OdpowiedzUsuńwieczka mogą być uszkodzone, takie słoiki najlepiej schować do lodówki i zjeść w miarę szybko
UsuńWyprobuje
OdpowiedzUsuńMartwi mnie ta cebula. Czy ta pasteryzacja nie za krótka bo cebula lubi się psuć
OdpowiedzUsuńnie miałam problemu z cebulą w tym przepisie
Usuń