Kruche i soczyste plastry schabu pieczone z cebulą i papryką, pomysł na szybki i smaczny obiad
Składniki:
- 1 i 1/2 kg schabu
- papryka słodka
- sól i pieprz
- 3 cebule
- 1 duża papryka
- 4 łyżki smalcu
Przygotowanie:
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Następnie nacieramy solą, pieprzem i papryką słodką. Cebulę kroimy w talarki, a paprykę w paski. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry schabu z cebulą oraz papryką i łyżeczką rozkładamy smalec.
Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 45 min. Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min. bez przykrycia. Tak przygotowany schab podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula mięsne mięso wieprzowe obiad papryka schab schab paprykowy schab pieczony schab pieczony z papryką
Bardzo apetycznie wygląda 😊 Ja podobnie robiłam karkówkę 😊
OdpowiedzUsuń