Soczyste plastry schabu pieczone z cebulką pod serem żółtym, znakomite na szybki i smaczny niedzielny obiad
Składniki:
- około 1 i 1/2 kg schabu
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól i pieprz
- papryka słodka
- 3 duże cebule
- 10 plastrów sera żółtego
Przygotowanie:
Schab myjemy, osuszamy, kroimy w plastry oraz nacieramy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w grubą kostkę, mieszamy z musztardą i majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry schabu na zmianę z sosem cebulowym. Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 1 godz. 30 min. Po tym czasie na schabie układamy plastry sera i wstawiamy ponownie do piekarnika bez przykrycia na około 20 min. Schab podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula mięsne mięso wieprzowe obiad schab schab pieczony schab po rusku schab z serem ser żółty
apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :) Mięsne dania lubię :)
OdpowiedzUsuńLubię proste nie skomplikowane przepisy a te schab idealny prosty a coś innego.
OdpowiedzUsuń