Syrop z czeremchy znakomicie sprawdzi się jako dodatek do herbaty. Owoce czeremchy zawierają dużo witaminy C, mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, obniżają ciśnienie krwi i pomagają w chorobach dróg oddechowych
Ilość: 16 butelek (300 ml)
Składniki:
- 4 kg czeremchy
- 3 l wody
- 2 kg cukru
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Owoce czeremchy przebieramy, myjemy, wrzucamy do garnka i dolewamy 2 l wody. Gotujemy na małym ogniu około 5 - 7 min. Zdejmujemy, garnek przykrywamy np. kocem i odstawiamy na 12 godz., a najlepiej całą noc. Po tym czasie owoce przecedzamy przez sito, tak aby jak najwięcej miąższu oddzielić od pestek. Sok pozostawiamy, nie wylewamy. Oddzielone owoce zalewamy 1 l wody, doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie przecedzamy je przez sito oraz wyciskamy sok. Powstałe soki łączymy ze sobą, dodajemy sok z cytryny oraz cukier i zagotowujemy.
Sok przelewamy do wyparzonych buteleczek i zakręcamy. Butelki z sokiem pasteryzujemy gotując w wodzie przez kilka minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czeremcha przetwory przetwory z czeremchy syrop z czeremchy syrop z owoców czeremchy
Bardzo chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńaśka. nalewki i wino z czeremchy robimy już od kilkunastu lat -- smak niepowtarzalny
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię, z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńMożna zostawić po pierwszym gotowaniu na 24h?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńCY można zmniejszyć ilość cukru do 0,5 kg ???
OdpowiedzUsuńzawsze robię z taką ilością, nie wiem czy po tak zmniejszonej ilości cukru sok będzie się dobrze przechowywał :)
Usuń