Szarlotka z przepisu babci

Szarlotka według starego przepisu babci na kruchym cieście, znakomicie sprawdzi się do kawy i herbaty

Wymiary formy: 28x40 cm

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg jabłek
  • 200 g masła 
  • 3/4 kg mąki 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 4 żółtka 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 2 łyżki śmietany 
  • 1 garść rodzynek
pianka:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy



Przygotowanie:

Do dużego garnka wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szklankę cukru, cukier waniliowy, dodajemy masło, żółtka i śmietanę. Następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i formujemy 2 kule. Jedną z nich wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. Drugą rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się też wyłożyć boki formy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 15 min. W międzyczasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Potem dodajemy rodzynki, pół szklanki cukru i cynamon. Nadmiar powstałego soku z jabłek odlewamy i dodajemy bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód lekko studzimy i wykładamy jabłka. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier. Jak masa będzie szklista wsypujemy budyń i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na jabłka oraz na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki zamrożone ciasto. 


Szarlotkę pieczemy około godziny w temp. 170 st., aż kruszonka się zarumieni.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Wygląda jak u mojej babci i na pewno jest przepyszna :)
    zapraszam do mnie ;) maja-wierzbicka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Porcja mąki moim zdaniem jest zbyt duża.....z takich proporcji nie bardzo idzie ciasto kruche zagnieść !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę o dokladniejszy przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam wczoraj to ciasto z tych proporcji i według mnie mąki jest zbyt dużo albo na tą ilość mąki powinno być więcej masła,margaryny ! Wymieszałam wszystkie składniki jak w przepisie i to było co najwyżej ciasto na kruszonkę (tzn nie szło zlepić to w całość)

      Usuń
    2. jeżeli jest problem z zagnieceniem ciasta to wystarczy dodać więcej śmietany :)

      Usuń
  4. A pani piekła to ciasto? I tam jest kostka masła, 4 żółtka, 3/4kg mąki,2 łyżki śmietany, cukier !to ja nie wiem dlaczego mi to nie chciało wyjść? (Ja tam dodałam jeszcze 2 żółtka następne pół kostki masła,Trochę śmietany no i na końcu dałam jeszcze oleju bo trzymać mi się nie chciało!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dodaję przepisów, które nie są przeze mnie zrobione, jak widać na zdjęciach ciasto wyszło i nie miałam żadnego problemu z zagnieceniem ciasta :)

      Usuń
    2. Uważam,że pani za długo zagniatała tak się wówczas robi że ciasto się rozłazi,trzeba szybko zagnieśc

      Usuń
  5. Mnie wyszlo idealne i piana chrupiąca 😀😀 super przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam i wszyscy domownicy się zajadali. Szarlotka jest pyszna, polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka palce lizać, wszystkim bardzo smakowała. Polecam...

    OdpowiedzUsuń