Szarlotka według starego przepisu babci na kruchym cieście, znakomicie sprawdzi się do kawy i herbaty
Wymiary formy: 28x40 cm
Składniki:
- 2 i 1/2 kg jabłek
- 200 g masła
- 3/4 kg mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany
- 1 garść rodzynek
pianka:
Przygotowanie:
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
Przygotowanie:
Do dużego garnka wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szklankę cukru, cukier waniliowy, dodajemy masło, żółtka i śmietanę. Następnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i formujemy 2 kule. Jedną z nich wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. Drugą rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się też wyłożyć boki formy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 15 min. W międzyczasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Potem dodajemy rodzynki, pół szklanki cukru i cynamon. Nadmiar powstałego soku z jabłek odlewamy i dodajemy bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód lekko studzimy i wykładamy jabłka. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier. Jak masa będzie szklista wsypujemy budyń i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na jabłka oraz na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki zamrożone ciasto.
Szarlotkę pieczemy około godziny w temp. 170 st., aż kruszonka się zarumieni.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z jabłkami jabłecznik jabłecznik z pianką jabłka kruche ciasto kruche ciasto z jabłkami kruche ciasto z jabłkami i pianką szarlotka szarlotka z przepisu babci
Wygląda jak u mojej babci i na pewno jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie ;) maja-wierzbicka.blogspot.com
Uwielbiam szarlotki :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńPorcja mąki moim zdaniem jest zbyt duża.....z takich proporcji nie bardzo idzie ciasto kruche zagnieść !!!
OdpowiedzUsuńPoproszę o dokladniejszy przepis
OdpowiedzUsuńco jest niedokładne?
UsuńRobiłam wczoraj to ciasto z tych proporcji i według mnie mąki jest zbyt dużo albo na tą ilość mąki powinno być więcej masła,margaryny ! Wymieszałam wszystkie składniki jak w przepisie i to było co najwyżej ciasto na kruszonkę (tzn nie szło zlepić to w całość)
Usuńjeżeli jest problem z zagnieceniem ciasta to wystarczy dodać więcej śmietany :)
UsuńA pani piekła to ciasto? I tam jest kostka masła, 4 żółtka, 3/4kg mąki,2 łyżki śmietany, cukier !to ja nie wiem dlaczego mi to nie chciało wyjść? (Ja tam dodałam jeszcze 2 żółtka następne pół kostki masła,Trochę śmietany no i na końcu dałam jeszcze oleju bo trzymać mi się nie chciało!
OdpowiedzUsuńnie dodaję przepisów, które nie są przeze mnie zrobione, jak widać na zdjęciach ciasto wyszło i nie miałam żadnego problemu z zagnieceniem ciasta :)
UsuńUważam,że pani za długo zagniatała tak się wówczas robi że ciasto się rozłazi,trzeba szybko zagnieśc
UsuńMnie wyszlo idealne i piana chrupiąca 😀😀 super przepis
OdpowiedzUsuńUpiekłam i wszyscy domownicy się zajadali. Szarlotka jest pyszna, polecam przepis.
OdpowiedzUsuńSzarlotka palce lizać, wszystkim bardzo smakowała. Polecam...
OdpowiedzUsuń