Pyszna zapiekanka z cukinii, znakomicie sprawdzi się na obiad z sosem pieczarkowym lub innym ulubionym
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 duże marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 5 jajek
- 3 łyżki śmietany
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 200 g sera żółtego
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy, aż puści sok. W międzyczasie marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę i siekamy czosnek.
Jajka, śmietanę, serek topiony, ser żółty starty na grubych oczkach (zostawiamy garść na górę) mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię porządnie odciskamy z soku, dodajemy marchewkę, cebulę, czosnek, bułkę tarta oraz sos serowy i całość dokładnie wyrabiamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch posypujemy serem żółtym.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy około 1 godz. Zapiekankę podajemy z ulubionym sosem np. pieczarkowym, pomidorowym lub innym.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cukinia obiad zapiekanka na obiad zapiekanka z cukinii zapiekanki
a można odgrzewać tą zapiekankę? Klaudia z Siemianowic
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńA jaka śmietanę dać 12 % czy 18% kwaśną?
OdpowiedzUsuńMoże być jedną i druga
Usuń