Zapiekanka z cukinii

Pyszna zapiekanka z cukinii, znakomicie sprawdzi się na obiad z sosem pieczarkowym lub innym ulubionym

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 2 duże marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • 3 łyżki śmietany
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 200 g sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy, aż puści sok. W międzyczasie marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę i siekamy czosnek.



Jajka, śmietanę, serek topiony, ser żółty starty na grubych oczkach (zostawiamy garść na górę) mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię porządnie odciskamy z soku, dodajemy marchewkę, cebulę, czosnek, bułkę tarta oraz sos serowy i całość dokładnie wyrabiamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch posypujemy serem żółtym.



Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy około 1 godz. Zapiekankę podajemy z ulubionym sosem np. pieczarkowym, pomidorowym lub innym.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze: