Wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto z masą budyniową, bitą śmietana i konfiturą wiśniową, znakomicie sprawdzi się na rodzinne uroczystości
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 200 g masła
- 500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
- 4 łyżeczki żelatyny
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- podłużne biszkopty
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Dżem wiśniowy podgrzewamy, wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Na ostygnięty biszkopt wykładamy dżem wiśniowy.
W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. Około 3/4 l mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka miksujemy z jajkiem, żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Na gotujące mleko wlewamy masę mączno - jajeczną i mieszamy do zagotowania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i partiami ciągle miksując dodajemy zimny budyń. Następnie na zastygniętej warstwie wiśniowej rozsmarowujemy masę budyniową i układamy podłużne biszkopty. Wierzch ciasta smarujemy ubitą śmietankę z cukrem pudrem i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt biszkopty ciasta ciasto bajeczne ciasto bajka dżem wiśniowy masa budyniowa wiśnie
wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zamierzam wypróbować:)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne,pieknie wyglada,dziekuje za przepis.Na stale wchodzi do mojego menu.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda . Można dać dżem niż wiśniowy?
OdpowiedzUsuńoczywiście, ale polecam kwaskowaty:)
UsuńA do czego dajemy żelatynę. Nie pisze w wykonaniu
OdpowiedzUsuńproszę przeczytać uważnie :)
UsuńBardzo dobre ciasto...nie za słodkie ..polecam
OdpowiedzUsuńIle ml ma 1 szklanka ?
OdpowiedzUsuń250 ml
UsuńWitam.jakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńpodane są nad składnikami :)
UsuńCzy jesli użyje normalnych biszkoptow powinnam je wcześniej czymś nasączyć? Obawiam sie ze bedzie klopot z krojeniem ciasta.
OdpowiedzUsuńnie trzeba nasączać, biszkopty zmiękną pod wpływem masy :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję z odpowiedź, jutro zabieram sie za ciasto :) pozdrawiam
UsuńCudowne Przepyszne ciasto..
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto tylko masa budyniowa nie jest bardzo sztywna
OdpowiedzUsuńJa robiłam, jest pyszne i masa gęsta.
OdpowiedzUsuńA czy biszkopt nasaczyc?
OdpowiedzUsuńja nie nasączałam, jak chcesz to możesz herbatą, alkoholem, wg upodobań :)
UsuńCzy można wykroic od góry z biszkopty ta warstwę spieczona?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńCzy do masy zamiast masła można użyć margaryny Kasi?
OdpowiedzUsuńmożna, ale masło jest lepsze :)
UsuńCzy ma może pani przepis na dobry sernik wiedeński ?
OdpowiedzUsuńNie :)
UsuńCo zrobić zeby masa budyniowa była bardziej gęsta? Zlewa się troszkę
OdpowiedzUsuńJeżeli masa budyniowa jest dobrze zagotowana to jest gęsta.
UsuńCzy zamiast żelatyny może być galaretka wiśniowa?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak
UsuńZrobiłam dzisiaj to ciasto i W/g mnie na ten rozmiar blaszki za mało jest śmietany nie pokryła dobrze całości jutro dokupię chyba jeszcze jedną małą śmietanę i wyłożę na wierzch
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto i szybkie w wykonaniu!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto ja daję wiśnie drylowane i galaretki nie używam żelatyny do tego ciasta
OdpowiedzUsuńCzy te biszkopty można czymś nasączyć?
OdpowiedzUsuńmożna, ale one miękną od masy i nie jest to konieczne
UsuńCzy zamiast wiśni można użyć malin?
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto do pracy na swoje urodzony. Robiłam pierwszy raz. Koleżanki zachwycone i ja również. Jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńciasto smaczne dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuń